Прогноза: 20% дефицит по текущата сметка до края на 2007-а

За второто тримесечие на годината се очаква ускорен икономически растеж от около 6.6 на сто.

Това сочат данните от редовния доклад на Център за икономическо развитие.

Този растеж обаче е крайно недостатъчен за достигане на темпа на другите страните от ЕС, коментира за БНР директорът на Центъра Алекснадър Божков.

Има две притеснения като контрапункт на този растеж.

Едното е, че продължава да расте дефицитът по текущата сметка – доста сериозно.

За първите 5 месеца е нараснал на годишна база от 7 на 9.7 на сто от годишния БВП, което е доста сериозно нарастване, коментира иономистът.

Това по думите на Божков дава основание да се мисли, че до края на годината ще достигне до 18-20 на сто, което вече наистина е много притеснително.

Второто притеснение е, че като се анализират компонентите на този растеж, се вижда, че той се дължи на увеличаването на заетостта и намаляването на безработицата, което би било чудесно, ако намаляването на безработицата се дължеше на увеличените производствени и експортни възможности на българските фирми.

Точно обратното е, тъй като се вижда за първи път реално намаляване на производителността на труда в България, отбелязва Александър Божков.

За преодоляването на тези два проблема е необходимо спешно да се изработи държавна стратегия за подкрепа на износа, на високотехнологичните фирми, за развиване на иновациите и създаване на конкурентна среда, допълни още Божков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *