Прогнозират дефицит на кадри в обслужването и производството

Ако сега има недостиг на инженери, то в бъдеще се чака дефицит на кадри в сферите на обслужването и на производството. Ще се търси и квалифициран персонал за call-центровете, централите за обслужване на клиенти и на финансовия пазар.

Това заяви на пресконференция днес управляващият съдружник на AMIS Human Capital в България и Македония Мария Шишкова.

AMIS е един от световните лидери в сферата на консултантските услуги, като дейността й е свързана с професионален подбор на управленски кадри за високоплатени позиции, фирмено консултиране и обучение.

AMIS отвори представителство във Варна, което е първото извън столицата. В него засега работят трима души, като регионален мениджър е Марионела Божкова. Официалното откриване ще бъде тази вечер.

AMIS дава възможност на много българи, които живеят в страната да работят за световни и европейски фирми. За една година, консултантите на фирмата са направили над 250 проекта за подбор на управленски кадри, като са оценили и интервюирали над 2000 души, разказа още Шишкова.

Тя посочи, че големите мултикомпании знаят какви кадри търсят и често избират български специалисти заради по-ниската ставка в заплащането. Няма разлика във възнагражденията на кадри с управленски позиции в София и другите части на страната, коментира още Шишкова.

Тя допълни, че за други длъжности, разликата в заплащането между София и провинцията е около 20%. Над 15 000 лева на месец е заплатата, която получава шеф в сферата на информационните и телекомуникационните технологии, като това е един от добре платените сектори, каза още управляващият съдружник на AMIS.

Има липса на хора с много голям управленски опит. Търсенето на висококвалифицирани кадри отдавна надхвърля предлагането. Това налага често да се прехвърлят специалисти.

AMIS са внасяли квалифицирани кадри в областта на човешките ресурси, разказва Шишкова. Тя посочи, че в България туризмът и строителството са двете сфери, които могат да си позволят да инвестират пари в намирането на подходящи специалисти, но не го правят.

Немалко богати компании страдат, защото нямат качествени хора, но не правят нищо, за да разрешат този проблем, коментира Мария Шишкова. Тя поясни, че AMIS използва най-съвременните методи за набиране на управленски персонал.

Тарифите, по които работи компанията, зависят от съответната заявка за длъжността, но при пряк подбор тарифата е 30% от годишната заплата, която е за сметка на работодателя

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *