Прогнозират поне 5% ръст през летния туристически сезон

n = document.getElementById(‘audio_player’);

Институтът за анализи и оценки в туризма очаква минимум 5 процента ръст за летния сезон. Тенденцията е този процент да се увеличи, каза в предаването „Кой говори“ по Дарик председателят на института Румен Драганов.

Срокът за ранни записвания на почивките тази година е удължен до края на април, каза Стела Филипова от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции за разлика от минали години, когато е бил по-кратък. С ранните записвания хората биха могли да спестят минимум 10 процента, а може да стигне и до 20 на сто, отчетоха представители на туроператорите и туристическите агенции.

Средно около 575 лв. на човек е похарчил за почивка българинът през миналата година. Може би толкова ще похарчи той и тази година, но въпросът е за колко време, каза Румен Драганов. Според него те може би ще похарчат пак същата сума, но ще получат няколко неща повече. „Просто хотелиерите в България и близките дестинации разбраха, че трябва не толкова да намаляват цената, колкото да увеличат услугите и да направят туристите още по-доволни. Това е тенденция от няколко години”, допълни Драганов.

Според Шаке Екмекчиян от Българската асоциация на туристически агенции кризата е променила поведението на българите при планирането на почивката, като вместо дълъг отдих на едно място, те я разделят на няколко по-къси периода и се отправят към различни дестинации.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *