Прогнозират поскъпване на лекарствата

Това прогнозира  председателят на аптечната камара Антон Вълев.
 
Политиката на настоящият кабинет целяла  да съсипе фармацевтичния бизнес. Здравното министерство постоянно завишава изискванията към аптеките, без да дава обяснение защо се променя една или друга мярка. Наблюденията на Вълев показвали, че кабинетът не създавал условия фармацевтите да отварят аптеки в малките населени места,  а там, където има, те ще бъдат принудени да затворят. „Как искате младите хора да останат в малките селища, когато нямат достъп до аптека“, недоумява Вълев.
Той отправи критики и към работата на новия здравен министър Десислава Атанасова, която по неговите думи подобно на предшествениците обслужвала „популистки интереси“. Експертът разкритикува друга държавна политика – да се разкриват повече фармацевтични факултети в университетите.
Миналата седмица кабинетът реши, че с 2 на сто се намалява размерът на надценките за търговец на едро и търговец на дребно при формирането на държавно регулираните цени. Намалението на надценките е предложено с цел понижаване цените на лекарствените продукти, обясниха от пресцентъра на МС.
Мярката беше приета „на нож“. Цените на лекарствата ще се вдигнат след намаляването на пределно допустимите надценки за търговците на едро и дребно, Това е мнението на председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Според него лекарствата ще се вдигнат с около 2%, информира БНР.
Мирослав Ненчев, председател на Българския фармацевтичен съюз, заяви, че в организацията са разгледали мерките, които прие МС, и ги смятат за популистки и неефективни. Той коментира: „Днес  гласувахме мерки и прессъобщение, в което призоваваме Министерството на здравеопазването за открит диспут. Ще сигнализираме своите европейски партньори и европейските институции за непрозрачното ценообразуване, както и за признаването на правото на лица с недостатъчна образователна подготовка, получена в трети страни, да практикуват медицинска професия в България. В рамките на идващата седмица ще сигнализираме и ВАС за решението на КЗК, че не е възможно за продължителен период от време да работим без надценка за скъпоплатените лекарства. Ние твърдим, че до Нова година пациентите няма да усетят намаляване на цените, дори е възможно леко покачване.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *