Прогнозират пролетни бунтове заради Дянков

КНСБ очаква сериозно социално напрежение още в ранната пролет, когато ще спадне и подкрепата за правителството, ако то не промени политиката си, каза зам.-председателят на синдиката Пламен Димитров в Кърджали.
По думите му най-вероятно още през май догодина българите ще разберат, че отново са излъгани.
„Очакванията не бяха за рестрикции, а за допълнителна подкрепа за индустрията и всички социални системи, хората очакваха друг вид политики. Правителството върви в грешна посока”, подчерта синдикалистът.
Засега обаче е още рано да се искат каквито и да били оставки на министри в новия кабинет, коментира Димитров, като подчерта , че за момента КНСБ само изразява опасения.
„Финансовият министър си признава, че не разбира от някои неща, странното обаче е, че се опитва да ги формулира като предложения. Слава Богу, той признава, че и от социална политика не разбира, но отказва да приеме нашите аргументи и тези на социалното министерство, все пакТотю Младенов не е паднал от Марс”, каза още Димитров.
Според него синдикатите не могат да компенсират тоталната липса на опозиция в българския политически спектър. КНСБ ще изчака промяната на нагласите на обществената подкрепа за новото правителство и тогава „няма да мълчи”, закани се обаче той.
„Темата за пенсионирането се появи от нищото, от шеги и закачки. Непрецизното и неясното отношение на новата власт към този и към много други проблеми будят у нас силна тревога. Волунтаристичните и непремерени решения, които касаят начина на приложение на отделните разпоредби, например на член 100 от Кодекса за социалното осигуряване, също ни безпокоят. Не ни стана ясно какво точно има предвид министър Дянков, когато опита да отдалечи жените от малката постна пица с още 3 години”, коментира още Димитров.
Той уточни, че се опитва да говори на езика на финансовия министър не, за да се прави на интересен, а да покаже колко той е „смешен и несъстоятелен”.
Синдикалистът предупреди Дянков „с този бюджет да не прехвърля проблемите от болната глава на здравата”.
„Недопустимо е намерението на вицпремиера „да постигне нулев дефицит през тази година, като орязва и не разплаща разходи в отделните важни системи”, заяви още зам.-шефът на КНСБ.
Изчисленията на синдиката и оценките на бизнеса сочат, че 1,5 – 2 милиарда лева са неразплатените от държавата разходи за приключени дейности от фирмите. По думите му масово фирмите влошават състоянието си, не могат да платят заплати точно срещу Коледа и губят конкурентоспособност по отношение на бъдещи поръчки, тъй като трупат задължения.
Не трябва да се допуска прекалено тясната дреха на бюджета за 2010 г. да удуши тялото на българската икономика и на обществото. КНСБ очаква Дянков да каже каква именно е целта на бюджета за догодина – дали че България е страната-отличник в ЕС, или че като нормална европейска страна иска да подпомага икономиката и работниците си по примера на Германия, Великобритания, Чехия. Искаме да бъде ревизиран проектозаконът, иначе нагласата да се види дали ще изкараме с този бюджет до средата на годината, създава условия за финансова анархия“, добави Пламен Димитров.
Междувременно БСП предложи алтернативен бюджет за следващата година при второто четене на проекта на правителството. Това съобщи председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на ИБ на партията. Предложението е със завишена приходна част с 1.260 млрд. лева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *