Прогнозират 40% общ спад на цените на щатските жилища до средата на 2010 г.

Цените на жилищата в САЩ ще отбележат двуцифрен спад спрямо вече понижените си нива, което ще доведе до общо намаление от 40% до втората половина на 2010 г., когато ще настъпи пик на процесите за отнемане на имоти, прогнозира икономистът на Barclays Capital Мишел Майер.
Майер публикува прогнозата си два дни, след като излязоха данните за индексите на цените на жилищата в САЩ Standard & Poor’s/Case-Shiller – за април те отчетоха годишно намаление от 18,1% спрямо 18,7% за март за 20 мегаполиса в страната. Индексите следят цените на еднофамилните жилища в Щатите от 1987 г.
„Макар и да има ранни признаци на подобрение, на жилищния пазар вероятно няма да има равновесие още известно време. Цените на жилищата вероятно ще продължат да падат, макар и със забавящ се темп, дори и след като икономиката технически излезе от рецесията“, пише тя в доклада си, цитиран от Ройтерс.
Цените на жилищата в страната са загубили 32,6% от пика си преди три години, според данните на S&P/Case-Shiller. Това означава, че на тази база те ще трябва да паднат с още 11%, за да се реализира общото понижение от 40% от пик до дъно.
Възможно е допълнителни спадове да застрашат някои градски райони, които още не са усетили най-лошото от жилищната криза в страната.
Майер смята, че сделките с жилища вече са стигнали дъното си, като се базира на данни от съвместно проучване на Ройтерс и Мичиганския университет, според което потребителите вярват, че заради ниските цени и лихвени нива сега е добър момент за покупка на жилище в страната.
Тя очаква продажбите на съществуващи американски жилища да се увеличат до 5,41 млн. броя през 2010 г. от 4,75 млн. през 2009 г., а тези на нови жилища да нараснат до 440 хил. от 350 хил.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *