Прогнозират 89% ръст на логистичния сектор в ЦИЕ

Забележителен ръст от почти 7,3 млрд. евро (или 89%) се очаква през следващите три години в сектора на логистиката в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), се казва в доклад на изследователската компания Analytiqa, публикуван на 6 февруари.

Макар да отбелязва редица недостатъци по подсигуряването на логистичния пазар в ЦИЕ, като „лошото състояние на транспортната инфраструктура или хроничната липса на добре обучен логистичен персонал“, Analytiqa смята, че регионът има невероятно голям потенциал за развитие.

Въпреки че ЦИЕ стартира от сравнително ниска база, което също е предпоставка за отбелязване на сериозен ръст, прогнозата за ръст на приходите от договорна логистика впечатляват експертите. През последните три години (2005-2007), най-големият индивидуален пазар в региона, Полша, нарасна с 33%. Analytiqa прогнозира, че по-малко развитите пазари, като България и Румъния, ще отбележат направо „експлозивен“ ръст.

До 2010 година, логистичният пазар в България се очаква на „набъбне“ с цели 82 на сто, като най-голям дял на нарастването ще се дължи на т.нар. third-party logistics, по-популярна с абревиатурата си 3PL. Терминът се отнася до аутсорсването на логистичните дейности на фирми, които се занимават с това. 3PL фирмите пък са специализирани най-вече в предоставянето на интегрирани складови и транспортни услуги, които биват пригаждани спрямо нуждите на клиента, на базата на пазарните условия, изискванията за транспортиране и доставка на продукция и материали и др.

Докладът на Analytiqa в голяма степен се фокусира върху предизвикателствата, пред които са изправени логистичните специалисти в ЦИЕ. Освен недостатъчно развитата складова и транспортна инфраструктура и проблемите с технологичната осигуреност на дейността, предизвикателство за региона е и липсата на добре развитие професионална квалификация на кадрите в сектора.

Нещо повече, забелязва се непрекъснато „изтичане“ на вече обучени специалисти от региона към Западна Европа. Това принуждава фирмите от ЦИЕ да влагат все повече ресурси в обучаването на нови кадри, това спъва и оскъпява дейността им като цяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *