Прогнозите – голямата заблуда

Като гледане на кафе

Всеки иска да узнае какво го очаква. Дори когато става дума за суха материя като БВП, например. Икономическите прогнози предлагат точно това – поглед в бъдещето. Вместо да се сбъдват обаче, те все по-често заблуждават.

Според базовия сценарий за 2009 година брутният вътрешен продукт на Германия трябваше да нарасне с 0.2 на сто. Прогнозираният лек плюс обаче изведнъж се превръща в минус от 6%, ако вярваме на една от последните икономически прогнози за тази година. Между двете прогнози са изминали няколко кризисни месеца. Професор Удо Лудвиг от град Хале още през есента на 2008 година предвиди лек ръст на германския БВП за 2009, след това един след друг икономическите институти започнаха да се надпреварват с песимистични прогнози, докато най-накрая през април 2009 Кай Карстенсен от мюнхенския институт ИФО оповести минуса от 6%.
Тази година безработицата бе овладяна. За догодина обаче е предвидено, че тя ще нарасне
Колкото по-късно, толкова по-добре
Различия има не само при икономическите прогнози. При прогнозите относно трудовия пазар също може да се стигне до разминавания. Тази година обаче в Германия се получи една приятна изненада, за разлика от прогнозите за брутния вътрешен продукт. Благодарение на съкратеното работно време, конюнктурните програми и бонусите за даване на скрап на стари автомобили, броят на безработните остана под прогнозираните 3.8 милиона души.
Всъщност колкото по-късно се прави определена прогноза, толкова по-точна е тя. Точността на прогнозите е проблем, признава и шефът на Германския институт за икономически проучвания Клаус Цимерман: „Не само при нас, но и при всички останали институти. Това не е проблем на науката, а проблем на феномена „конюнктура“, която за съжаление не може да бъде предсказвана дългосрочно.“
Нова година – нов късмет
Все пак всеки се опитва да се ориентира към определени числа. Германският институт за икономически проучвания е най-големият в Германия. Институтът вече не участва в подготвянето на пролетните и есенни прогнози за федералното правителство. Преди две години Берлин се ориентира към други осем институти.Сред големите държавно финансирани мозъчни тръстове са Институтът за световна икономика в Кил и Институтът в Есен. В прогнозите участват и икономисти от Виена и Цюрих, както и близката до синдикатите фондация „Ханс-Бьоклер“.
Нова година, нов късмет. И при прогнозите започва следващият рунд. В Германия за 2010 година големите институти очакват скромен икономически ръст. Според тях брутният вътрешен продукт ще нараства в порядъка между 0.8 и 1.3%. Броят на безработните обаче, според прогнозите, ще надхвърли четири милиона.

Х. Бурс, К. Цанев, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *