Продават ”Булгартабак” на безценица?

130 млн. евро е минималната цена, от която Агенцията за приватизация (АП) е намислила да пусне наддаването за “Булгартабак холдинг” АД.
Това съобщи в. “Труд”, като се позова на източници от АП. Това бил е един от най-обсъжданите варианти през последните няколко месеца. Цигарената компания ще се продава на открит търг с явно наддаване.
Най-малко 200 млн. евро трябва да е стартовата цена за холдинга. В него влизат двете цигарени фабрики в Благоевград и в София, предприятието за преработка на тютюн в село Ясен, както и цигарените марки. “Булгартабак” има десетки милиони евро на депозит, няма дългове и държи около 60 на сто от пазара на цигари в страната. Расте и експортът.
130 млн. евро е малка цена, коментират брокери пред изданието. Още повече че българската цигарена компания няма никакви борчове, а и разполага с над 80 млн. евро живи пари, депозирани по различни банкови сметки. Родните цигарени марки успяха да се наложат в тежката конкуренция с транснационалните производители и държат към 60% на свободния български пазар.
АП предвижда дружествата от холдинга да бъдат продадени на открит търг с явно наддаване. Условието е купувачът да бъде консорциум от стратегически инвеститор в комбинация с финансова институция. В този приватизационен вариант е предвиден депозит от 20 млн. лева за участие в търга. Още не е известна стъпката за наддаването, но обикновено депозитът е с обема на 1 до 2 стъпки. Ако бъде обявен такъв огромен депозит, няма защо да се надяваме да се появят сериозни чуждестранни инвеститори, коментират експерти. Ако някой от кандидатите тръгне да оспорва в съда процедурите или сделката след приключването й, това би означавало в кризата парите да останат заключени поне година. При днешните лихви това са 1,5 млн. евро загуби, обясняват инвестиционни посредници.
АП обеща да обяви процедурата в края на миналата седмица, но не успя. Очаква се това да стане тази седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *