Продават компанията на самоубилия се фармацевтичен магнат Меркле

„Рациофарм“, една от най-известните германски фармацевтични компании, е предложена за продажба два дни след самоубийството на нейния собственик – 74-годишният милиардер Адолф Меркле, предаде ДПА, цитирана от агенция Фокус.
Меркле сехвърли под влак в понеделник след месеци на продължителни преговори с банките да му отпуснат заем, който би му позволил да остане собственик на „Рациофарм“ и на гиганта за строителни материали „Хайделберг Цемент“.

Меркле контролираше фармацевтичната група „Рациофарм“, компанията „Хайделберг Цимент“ и един от най-големите европейски дистрибутори на лекарства – „Фьоникс“, който преди няколко години придоби българския фармацевтичен дистрибутор „Либра“.

Изпълнителният директор на българската фирма Теодора Петрова все още не е открита за коментар как сътресенията в компанията-майка ще се отразят на „Либра“.

По данни на „Форбс“Адолф Мерклее притежавал над 9 млрд. долара, но поради спекулативни сделки на притежавана от него инвестиционна фирма, включително и с акции на немския автоконцерн „Фолксваген“, е изгубил милиарди евро.

Миналият месец неговата бизнес империя е била на ръба на колапса, тъй като Роял Банк ъф Скотланд е възпрепятствала допълнително субсидиране от 400 млн. евро за спасяването й. Сега, след неговата смърт, около 30 банки-кредиторки на бизнеса му се съгласиха да отпуснат кредит, който ще помогне на компанията да преодолее кризата с ликвидността.

Адолф Меркле е роден в Дрезден през 1934 г., има четири деца. Той наследява в края на 60-те години малка фармацевтична компания от баща си, в която са работели 80 души. Малко по-малко той изгражда империя с продажби от около 35 млрд. евро, в която работят над 100 хил. работници.

Полицията съобщава, че е открила прощално писмо от фармацевтичния магнат. В изявление на семейството му се казва, че той е сложил край на живота си заради трудностите, сполетели бизнеса му в последно време заради икономическата криза

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *