Продажбата на Hilton – една от знаковите сделки на пазара на хотели в ЦИЕ

Продажбата на столичния хотел Hilton е сред най-значимите сделки на пазара на хотели в Централна и Източна Европа, според консултантската компания Jones Lang LaSalle, цитирана от property-magazine.eu.

Хотелът беше купен от бизнесмена Спас Русев за 24 млн. евро.

Hilton беше обявен за продажба от ирландската Quinn Group в началото на миналата година заради тежкото финансово състояние на компанията. Освен хотелът в София, компанията продаде и още един хотел в Полша – Sheraton Krakow. Той беше придобит от Algonquin за 38 млн. евро.

Hilton, за разлика от други хотели във високия сегмент в София, има добра заетост и запази позициите си на пазара дори в кризата. Сделката се възприема като ориентир за бъдещи продажби.

Сред големите сделки на пазара на хотели в региона е и тази за Bristol Hotel във Варшава, който беше купен от британски фонд, както и продажбата на Intercontinental Hotel в Прага, който беше оценен на 115 млн. евро.

“Тези продажби представляват първите големи корпоративни хотелски сделки в Централна и Източна Европа от около 3 години. Засиленият интерес в тази област беше задействан от разминаване в цените с основните пазари в Западна Европа”, коментира Ангъс Уейд от JLL.

Той прогнозира, че 2014 г. ще бъде интересна година за инвеститорите, които търсят сигурни инвестиции в Централна и Източна Европа.

Пазарът на хотели в Европа, Близкия Изток и Африка

Като цяло обемът на транзакциите в Европа, Близкия Изток и Африка се е увеличил със 17 на сто през 2013 г. до 13,2 млрд. долара. Основен двигател на ръста са сделките на основните пазари – Великобритания, Франция и Германия.

Експертите очакват през тази година обемът на транзакциите да нарасне с над 20 на сто до 16 млрд. долара.

“Въпреки че някои пазари са на различни етапи на възстановяването, настроенията са много положителни, което води до повишен интерес към инвестициите в хотели”, коментира Джон Хъбърд от JLL.

Пазарът е получил подкрепа и от продажбата на проблемни активи, контролирани от кредитори, както и редица частни инвестиционни фондове, достигнали края на жизнения си цикъл, допълва той.

Същевременно се отчита подобрение и при условията за дългово финансиране към хотелиерския сегмент от пазара на имоти.

Експертите очакват да се увеличи апетита от страна на институционалните инвеститори. Отчита се сериозен ръст на трансграничните инвестиции, особено от базирани в САЩ фондове за дялов капитал, които се насочват или към водещите пазари, или към опортюнистични активи.

Най-добри възможности и през тази година ще предоставят водещите европейски пазари. Добри активи могат да се открият и в Испания, Италия и Ирландия. Според прогнозите интересът към активите в Централна и Източна Европа също ще продължи да нараства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *