Продажба на тежко гориво вместо евродизел разкриха митническите мобилни групи

17 обекта за съхранение и продажба на горива са проверени за периода 17 – 26 юни. В проверките са взели участие служители на Дирекция „Оперативен митнически и акцизен контрол” (ЦМУ), Главна дирекция „Криминална полиция” и служители на териториалните митнически управления.
Митническите мобилни групи са проверявали бензиностанции в Русе, Пловдив и Пазарджик. Взети са проби от близо 500 000 литра горива. За над 190 000 литра първоначалните тестове показват, че гориво, продавано като евродизел, представлява тежко гориво. Акцизът на тежко гориво е 30 лева/1000 литра, докато за евродизел е 600 лева/1000 литра. За други 230 000 литра има съмнения за нарушаване на Закона за акцизите и данъчните складове. Към момента са доказани щети от невнесен акциз за близо 60 000 лева.
Разкрити са две нелегални цистерни, а при един от случаите е открито неправилно свързано фискално устройство. При проверка на бензиностанция в Пазарджик е открит нерегистриран касов апарат и тетрадка за отчитане на нерегистрираните приходи от продажба на горива с дневни обороти между 10 000 и 15 000 евро. Официалното фискално устройство показвало десетократно занижен оборот от около 3000 лева дневно.
При друг случай в Пловдив проверката на митническите мобилни групи установила, че при зареждане от колонката за евродизел фискалното устройство маркира цена от 1 лев за литър при обявена продажна цена 1,87 лева за литър.
Случаите са предадени на НАП за последващи действия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *