Продажбите на автомобили в ЕС се повишават за 6-ти пореден месец

Регистрацията на нови пътнически автомобили в Европа през февруари отбеляза повишение за шести пореден месец с оглед възстановяване на икономиките, които бяха най-тежко засегнати от кризата, показват днешни данни на ACEA (Асоциацията на европейските автомобилостроители ).

Регистрираните нови пътнически автомобили в Европейския съюз се повишиха през втория месец на годината със 7,6% на годишна база (спрямо февруари 2013-а) до 894 730 броя автомобили от 831 371 броя преди година. Въпреки това поредно месечно подобрение растежът на продажбите на автомобили през февруари е значително по-слаб от повишението с 13,3% през последния месец на 2013-а година.

Продажбите на нови автомобили в Испания през февруари регистрираха ръст от 17,8%, в Португалия се повишиха с цели 40,2%, a в Ирландия се повишиха с 20,6%, което е знак за импулс в растежа на най-силното засегнатите по време на кризата икономика от еврозоната.
Регистрацията на нови автомобили в Италия, четвъртия по размер пазара за автомобили в Европа, отбеляза повишение от 8,6% през февруари, докато продажбите на автомобили в Германия се повишиха с 4,3%, а във Великобритания – с 3% на годишна база.
Спад с 1,4% през февруари обаче бележат продажбите на нови автомобили във Франция.

Продажбите на автомобили от компанията Volkswagen AG, която е най-големият европейски производител на автомобили, са се повишили през февруари със 7,2% с оглед ръст на продажбите на автомобили Шкода с цели 21,5%, повишение на продажбите на автомобили Сеат с 15,7% и на бранда Ауди с 11,8%.

Френската компания PSA Group, произвеждаща марките Peugot и Citroen, е повишила продажбите на автомобили с 3,5%, но френският автомобилен гигант губи част от пазарния дял през втория месец на годината. Продажбите на другата френска компания Renault Group обаче скочиха през февруари с 11,6%.

Продажбите на автомобили на американската компания General Motors в Европа се повишиха през февруари с 12,3%, на най-голямата световна компания на пазара – японската компания Toyota се повишиха с 14%, докато продажбите на Форд в Европа се повишиха през февруари с 11,3%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *