Продажбите на дребно в Германия се повишават

Приходите на веригите за търговия на дребно в Германия се повишиха изненадващо за втори пореден месец през май. Индексът, който следи продажбите на дребно, се увеличи с 0,4% на месечна база през май, след като отчете месечен ръст от 0,5% за предишния месец.
Продажбите на дребно падат с 2,9% в сравнение със същия месец на миналата година. Анализаторите очакваха, че индексът ще се запази непроменен на месечна база и ще намалее с 1,5% за годината.
Най-силно намаляват продажбите на хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия – с 2,4% за последните 12 месеца. Единствено продажбите на козметични продукти и лекарствени медикаменти отчитат ръст.
Данните на Федералния статистически офис показаха още, че търговията на дребно се свива с 2,3% на годишна база през първите пет месеца на годината. Домакинствата може да продължат да ограничават своите покупки и през следващите месеци поради нарастването на безработицата в страната.
Тя се повиши до 8,3% през юни спрямо 8,2% за предишния месец. Това е най-високото равнище от 2007 г. досега, като общият брой на безработните лица достига 3,5 млн. души през юни.
Безработицата в Германия започна да расте през ноември миналата година. Бундесбанк очаква, че броят на безработните може да достигне 4,4 млн. души до края на следващата година, което съответства на безработица от 10,5%.
Данните не оказаха съществено влияние върху валутната търговия. Към 9:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4027 щатски долара спрямо курс от 1,4026 един час по-рано.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *