Продажбите на имоти в Хонконг достигнаха рекордни нива

Продажбите на имоти в Хонконг през първото полугодие бие всички рекорди, съобщава Reuters. Отчасти това се дължи на завръщането на китайските инвеститори, които инвестират милиони в луксозни имоти.

Данните показват, че през първите шест месеца на годината продажбите са скочили с 42 на сто до обща стойност от 89,6 млрд.. Хонконгски долара (11,56 млрд. щатски долара). Цените са се повишили със 7 на сто до исторически връх, посочва брокерската компания Centaline Property Agency.

Анализаторите, цитирани от Reuters, са категорични, че ниските лихвени проценти в Китай насърчават богатите китайски инвеститори да влагат парите си в имоти. По данни на Midland Realty 37% от продажбата на луксозни имоти с цени над 50 млн. хонконгски долара се падат на инвеститори от континентален Китай.

Прогнозите са за допълнителен ръст на цените на жилищата в Хонконг и през втората половина на година, дори и на фона на очакваното увеличение на лихвите от страна на Федералния резерв.

От 2008 година насам жилищата в Хонконг поскъпнаха със 170 на сто. Основната причина са ниските лихви на банките, както и недостигът на имоти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *