Продажбите на коли скочиха с 22%

Българите започват да спестяват, финансовото им положение се подобрява

Продажбите на коли и мотоциклети са нараснали с 22,7% през първите шест месеца на годината, обявиха от Националния статистически институт. Със 17% повече са изтъргуваните печки, перални, телевизори и други стоки за бита. При облеклото и обувките има увеличение с 10%. Хората са оптимисти за ситуацията и възможностите си за покупка на мебели и електроуреди, показва анкета на НСИ.

Общата оценка на българите за финансовото им състояние се повишава, показва допитването на статистиката. Заедно с това се увеличават и спестяванията. Все още 64,7% от населението казва, че парите му стигат само да свърже двата края. Но хората, които спестяват, са се увеличили на 7,2%. Намалява броят на онези, които са принудени да теглят от спестяванията си. Но най-бедните 20% от населението не чувстват промяна в доходите си и продължават да затъват в дългове.

По традиция песимизмът на българите обаче надделява. Според 45,8% от хората общата икономическа ситуация през първата година на управление на правителството се е влошила. Въпреки това оценките на българите през юли са се подобрили спрямо анкетата от април.

За следващите 12 месеца оценките се разделят – гражданите очакват подобрения, а селското население е песимистично настроено.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *