Продажбите на рискови облигации поставиха рекорд през март

Продажбите на високорискови корпоративни облигации по целия свят, известни още като “junk bonds”, поставиха нов рекорд през този месец благодарение на рекордно ниските лихвени проценти и голямото количество на парите в обращение. Това, заедно с по-добрите перспективи пред световната икономика, насърчава инвестициите дори и в компании с нисък кредитен рейтинг, пише Bloomberg.
Компаниите по целия свят са издали рискови облигации за 38,3 млрд. долара през март, което е повече в сравнение с предишния рекорд от ноември 2006 г., когато са емитирани такива книжа за 36 млрд. долара. Рисковата премия по тези „junk bonds” се е понижила оттогава с 0,95 процентни пункта до 5,96%. Това показва разликата между тяхната доходност и тази на щатските държавни облигации.
Съгласно индекс на Bank of America Merrill Lynch, който следи рисковата премия на тези облигации, това е най-малкият спред от началото на 2008 г., което показва, че ситуацията на финансовите пазари по целия свят се е нормализирала. През изминалото тримесечие инвеститорите са вложили 33,6 млрд. долара във фондове, които инвестират в рискови ценни книжа, показва проучване на EPFR Global.
Тенденцията през март е коренно различна от случилото се през февруари, когато много компании бяха принудени да отложат планирани емисии облигации заради високите рискови премии. Фискалната криза в Гърция накара много инвеститори да се оттеглят от рисковите активи заради притеснения от повторно свиване на световната икономика и замръзване на финансови пазари през тази година.
За високорискови, или спекулативни, се смятат всички ценни книжа, чийто кредитен рейтинг е под Baa3 по системата на Moody’s и под BBB- по тази на Standard & Poor’s.
Възвръщаемостта на спекулативните облигации възлиза на 0,3% през март и 2,52% от началото на тази година, съгласно индекса на Bank of America Merrill Lynch. Ако се вземат само американските рискови облигации, тяхната доходност възлиза на 2,9% за март и 4,64% от началото на годината. За последните три месеца по целия свят са издадени рискови ценни книжа за 78,5 млрд. долара.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *