Продажбите по телефона и интернет бележат най-сериозен ръст в търговията през юни

Оборотът в търговията на дребно през юни 2015 г., изчислен въз основа на календарно изгладени данни, нараства с 2.7% спрямо същия месец на предходната година, сочат предварителните данни на НСИ. Най-сериозен скок на приходите има при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет (5.7%,) търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки (3.1%) и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита (1.8%).

Оборотите спадат най-драстично при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (2.1%). Следват търговията на дребно с разнообразни стоки (-2.8%) и в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (1.8%).

От НСИ съобщиха още, че през юни 2015 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство“, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни1, е с 2.6% над равнището от предходния месец.

На годишна база увеличението на строителната продукция през юни 2015 г., изчислено от календарно изгладени данни, се определя от положителния темп при гражданското/инженерното строителство, където нарастването е с 9.4%, докато при сградното строителство е регистриран спад от 5.4%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *