Продължават усилията на Г-20 за обуздаване на кризата в Гърция

Ако осъзнаването на Гърция се потвърди, то ще бъде приветствано от всички, заяви френският президент Никола Саркози в края на първия ден на срещата на страните от Г-20, след като перспективата за референдум на Гърция за участието й в еврозоната започна да се отдалечава. Саркози не пропусна да подчертае ролята на натиска на Франция и Германия върху Гърция, за да бъде преосмислено решението за референдум.
За нас значение имат делата. Стабилното евро е по-важно от принадлежността на Гърция към еврозоната, добави германският канцлер Ангела Меркел.
Саркози оцени атмосферата на срещата на Г-20 като сериозна, с голяма воля за единство. Партньорите са готови за по-добра координация на икономическата си политика, което не значи уеднаквяване, каза той. Френският президент защити идеята за данък върху финансовите транзакции като ново средство за финансиране на развитието, но призна, че по тази тема няма консенсус. Друга спорна тема е увеличаването на средствата на МВФ, което може да бъде прието във финалния документ на Г-20, според Франс прес.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *