Проекти се бавят заради липса на средства

Вече 16 компании са получили разрешение да ползват до 6 месеца допълнително, за да усвоят средствата по проектите си, съобщиха от министерството на икономиката, което управлява програмата. Мярката се предприема при добра обосновка за забавянето и беше разрешена преди около месец.
 
Към момента 11 компании, спечелили пари за купуване на нови машини или модернизиране на производството, са получили повече време за инвестициите. Общо подписаните договори по схемата са 194.
Още 5 договора за покриване на международно признати стандарти и въвеждане на системи за управление са удължени с разрешение на управляващите програмата.
По тази схема пари са получили 211 фирми. “Тъй като процедурата, свързана с покриване на международните стандарти, стартира скоро, не може да се предвиди окончателният брой проекти, при които ще се наложи удължаване на срока”, обясниха за “Труд” от икономическото министерство.
По европейските правила фирмите първо трябва да инвестират собствени средства в проектите. Парите им се възстановяват след приключването на договорите. Заради свитата дейност и обороти компаниите трудно осигуряват средства. Парите често не могат да се набавят и с банков кредит. Това забавя изпълнението на проектите. Същото се отнася до потенциалните изпълнители на доставки и услуги. Затова реалното изпълнение на договорите обикновено започвало 2-3 месеца след подписването им, а оттам не се спазва и крайният срок.
От управляващия орган на “Конкурентоспособност” обаче заявиха, че няма опасност от загуба на средства заради забавянето на проектите.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *