Прозорците се превръщат в слънчеви панели

Уникална разработка на Масачузетския технологичен институт (MIT) ще позволи използване на обикновените прозорци като слънчеви панели за производство на електроенергия. Процесът на преобразуване на светлината в електричество няма да влияе на прозрачността на стъклата.

Технологията стъпва на фотоелементи от органични молекули, които генерират енергия от инфрачервената светлина и пропускат видимия спектър.Фотоелементите да покрити с обикновено стъкло от двете страни, така че да нямат контакт с въздуха. Получената енергия може да се ползва за осветление и захранване на устройства.

При досегашните опити за създаване на прозрачни слънчеви елементи се получаваше или много нисък КПД (под 1% от цялата постъпваща светлина) или значително намаляване на пропусканата светлина, което е неприемливо за прозорците. Изследователите от MIT са създали клетки с уникален химичен състав, които при частично взаимодействие с отразяващото покритие осигуряват висока пропускателна способност за видимата светлина и имат много по-добра ефективност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *