Производителите скочиха срещу данък „вредни храни“

Най-големите асоциации на производителите на хранителни продукти и напитки се обявиха срещу въвеждането на т.нар. данък вредни храни. Това е записано в декларация на съюзите, разпространена до медиите.

„Данъкът ще доведе до ограбване на българина чрез драстично вдигане на цените, без да има здравен резултат“, категорични са от фирмите. Според асоциацията има три основни аргумента срещу въвеждането на данъка.

Първо – здравните мотиви са недоказани. Второ, ако се обложат предлаганите съставки на храните и напитките, ще се ограничи незначителна част от общото потребление на сол с 1%, на захар с 6% и на напитки с 3%. Трето, няма да има повишение на приходите към бюджета, а обратното, смятат производителите.

Те прогнозират, че ако поскъпнат храните, българите ще се насочат към по-евтини продукти, които използват съставки заместители. От асоциациите предупреждават, че въвеждането ще намали с 27,4 млн. лева приходите от данък върху физическите лица и с до 90 млн. от данък ДДС и корпоративен данък.Отделно ще бъдат съкратени минимум 4000 работни места, пише в позицията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *