Производители и търговци, превозвачи и правителство обсъждат по-ниски цени на горивата

След първата среща преди седмица отпадна вариантът правителството да намали акцизите на горивата. Това не е възможно, тъй като у нас са достигнати минималните размери, стана ясно след среща на еврокомисаря по данъчно облагане Алгирдас Шемета с финаносвия министър Симеон Дянков.
Оставащите варианти са да отпадне компонентът на биогоривата, както и да се преразпредевли държавният резерв. Така цените на горивата могат да бъдат намалени с 10 до 12 ст. за литър, посочи Симеон Дянков:
Не завинаги, а за определен период от време, биочастта от дизела да отпадне, примерно за 6 месеца, до края на годината, така че от там да се получи намаляване на цената. Втората тема беше за преразпределение на държавния резерв. Мисля, че в тези рамки е възможно да се направи някаква отстъпка, която също ще поевти с 4 до 6 стотинки на литър.
Финансовият министър коментира, че държавата би приела предложение от страна на производителити за временно замразяване на цените на горивата:
Има възможност компания или някои от компаниите в пазара на горивата, по тяхна инициатива, да тръгнат на тази стъпка. Тя безспорно ще е полезна.
Дали „Лукойл“ ще замрази цените, се очаква да стане ясно днес. Свободният внос от превозвачите и плащането на акциз на границата държавата не приема заради опасенията от контрабанда.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *