Производствената активност в еврозоната нарасна до над двугодишен връх

„В тези данни не трябва да омаловажаваме факта, че това е 26-месечен връх. И най-дългото пътуване към възстановяването започва с най-малката крачка“, каза Добсън. „Това, което наблюдавахме през последните няколко месеца – през 2 от тях производството в еврозоната се разшири – са вероятно първите стъпки в посока на едно по-устойчиво възстановяване“, добави той.

Степента на разширяване на производствения сектор се е ускорила в Германия, където достига 25-месечен връх, в Холандия до 27-месечен връх, и в Ирландия, където достига най-високата си стойност през последните 9 месеца. Ръстът се завръща в производствения сектор на Испания след повече от 2 години на свиване и набира инерция в Италия, подхранвайки надеждите за възстановяване в двете страни, които отдавна се борят със спадовете, настъпили вследствие на икономическата криза в региона.

Още по темата

Производствената активност в Китай скочи до 16-месечен връх*

Британското производство се разшири до над 3-годишен връх

Потребителския дух в еврозоната изкачи двугодишен връх през август

Германската производствена активност достигна 25-месечен връх

Бизнес активността в еврозоната се разшири за пръв път от 18 месеца

Производствената активност в Гърция е продължила да се свива и през август, но с най-бавното си темпо от 3 години. Единствената страна, която не отчита подобрение в производствения си сектор, е Франция, където индексът на производствената активност остава без промяна през август на ниво от 49,7 пункта.

Данните за производствената активност се появяват, след като през периода април-юни еврозоната излезе от най-продължителната рецесия в континентална Европа от над 40 години с ръст от 0,3% на тримесечна база.

„Окончателните данни за производствената активност в еврозоната през август окуражаващо показват всеобхватно подобрение във всички държави освен Франция и подкрепят надеждите, че валутният съюз постепенно започва да се възстановява след излизането през второто тримесечие от продължителната рецесия“, заяви главният икономист за Европа в IHS Global Insight Хауърд Арчър.

„За производителите голямата надежда е, че подобряващото се напоследък доверие в повечето страни от еврозоната ще окуражи компаниите да инвестират повече, а потребителите – да харчат повече, особено за стоки за дълготрайна употреба“, добави той

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *