Производствените цени в ЕС продължават да нарастват

Производствените цени в еврозоната са нараснали с 0,9 процента през юни спрямо май 2008 година и с 1,2 на сто в целия Европейски съюз, съобщава ЕВРОСТАТ. През май производствените цени се повишиха със съответно 1,2 и 1,4 процента спрямо предходния месец. На годишна база повишението на цените за юни е с 8 процента за еврозоната и 10,1 процента в Европейския съюз.

През юни 2008 година в индустрията като цяло без енергийния сектор повешението е с 0,4 процента спрямо предходния месец и в еврозоната, и в ЕС. В енергийната сфера цените през юни са нараснали съответно с 2,7 процента в еврозоната и с 3,3 процента във всички страни членки на Европейския съюз.

Сред страните, за които от статистичаския офис на ЕС разполагат с данни, най-големи повишения са регистрирани в Дания (5,1 процента), Литва и Люксембург (по 3,3 процента и в двете страни). Най-слабо покачване е отчетено в Словакия (0,2 процента), Ирландия (0,3 на сто) и Словения (0,6 процента).

На годишна база производствените цени в индустрията без да се отчита енергетиката са нараснали с 4 процента в еврозоната и с 4,6 процента в Европейския съюз като цяло. В енергийния сектор повишението на цените в еврозоната е с 21,4 процента, а в Европейския съюз с 27 на сто.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-силно повишение на цените на годишна база е регистрирано в Дания (21,7 процента), Великобритания (19,5 на сто), Литва (19,4 процента), а най-слабо са се увеличили цените в областта на енергетикатав Чехия (5,4 процента), Ирландия и Словакия (6,4 на сто).
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *