Производството е ударено завинаги

Жестоката сегашна рецесия означава, че британският производствен капацитет ще бъде ударен завинаги, твърдят икономисти. Идеята, че продукцията си е отишла завинаги, е много трудна за възприемане от много хора. Но икономистите настояват, че дори ръстът да се съживи стабилно, общото производство на Обединеното кралство вероятно ще остане завинаги по-ниско, отколкото, ако кризата не се беше случила.
В богатите държави почти 3% от потенциалната продукция е била пометена от кризата, казват от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). В резултат на това икономиките няма да могат да отбележат ръст така бързо, както се предвиждаше преди кризата, без да запалят инфлация.
„В известен смисъл производственият капацитет е изгубен в сравнение със състоянието, в което можеше да бъде“, казва Саймън Кърби, икономист от Националния институт за икономически и социални изследвания (NIESR). Спадът на брутния вътрешен продукт е структурен, а не просто цикличен и поради тази причина никога няма да се възстанови напълно. „Няма да се върнем там, където сме били“, казва Кърби.
Има няколко начина, по които икономиката да изгуби завинаги производството. Докладът за инфлацията на Bank of England за август изтъква, че единият от начините е посредством оттеглянето на работна ръка. Безработицата, понастоящем 7,8%, расте по-бързо от броя на подалите заявления за обезщетения за безработни. Това може да е така, защото някои работници се оттеглят завинаги от пазара.
Карен Уорд, икономист от HSBC, посочва увеличилия се брой на хората на възраст между 16-24 години, които не са наети на постоянна работа, не ходят на обучение или тренинг, така наречените NEETS, които може да са извън пазара на работна ръка с години, свивайки собствените си доходи и тези на нацията. „Може би вървим към структурен дефицит на работна ръка“, коментира тя.
Също така пазарите на работна ръка страдат от оттеглянето на имигранти, от чийто труд Обединеното кралство имаше голяма изгода през последните години.
Правителствената миграционна служба (MAC) заяви, че очаква 50 000 „второразредни“ или квалифицирани работници да започнат работа във Великобритания тази година, което е рязък спад от онези 69 000 души, дошли през 2008 г. Това на свой ред е с 15 000-20 000 по-малко от предходната година.
Притокът на имигранти подхрани производствения капацитет на Обединеното кралство – той стимулира търсенето на стоки и услуги, включително жилища, но също така подейства и като спирачка за надниците, правейки производството като цяло по-евтино, отколкото е могло да бъде.
Икономиката също губи дългосрочния си производствен капацитет, когато компаниите станат неплатежоспособни и не бъдат рестартирани. Според британската Insolvency Service ликвидациите на компании текат с около 55 на ден.
Имало е над 5000 ликвидации през второто тримесечие – покачване от близо 3% от предходното тримесечие и увеличение от 39% от същия период преди година.
„Когато компаниите излязат от бизнеса, е възможно част от капитала им да бъде бракуван или да бъде нает на работа не така продуктивно, намалявайки потенциалния принос за икономиката“, отбелязва централната банка в доклада си за инфлацията. Нещо повече, сегашните затегнати условия са обезсърчили създаването на нови компании в производството, се казва още в доклада.
От NIESR посочват, че един от най-важните фактори за намаляването на британския производствен капацитет е цената на кредита.
Разликата между лихвените проценти за висококачествени корпоративни облигации и държавните съкровищни бонове е станала толкова голяма до септември 2008 г., че това би намалило дългосрочното стабилно производство на Обединеното кралство с 1,5-2 процентни пункта, изчисляват от института.

Норма Коен

„Файненшъл таймс“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *