Производството на кафе продължава да намалява

Производството на кафе продължава да намалява, а разходите са се покачили с 30% от 2015 година. Прогнози показват, че до 2050 г. промените в климата могат да намалят подходящите за отглеждане на кафе райони до 88 на сто, предупреждават учени, цитирани от bTV.

В планините на Източна Уганда например кафето е една от най-важните култури, които местните земеделци отглеждат – някои от тях от поколения.

Те знаят, че растението е толкова капризно, колкото и онези, които пият напитката от черно злато. Добрият продукт изисква точните надморска височина, температура, слънце и дъжд.

Освен това, специфично насекомо, което се е появило в плантациите през последните години, унищожава стеблата на растението. Някои стопанства са напълно унищожени, информира infostock.bg.

Подобна мрачна прогноза не само застрашава сутрешното ободряване с горещата напитка, но е и заплаха за бита и живота на местните фермерите, тъй като от брането на плодовете, през преработването им, изсушаването на зърната и продаването им на пазара – това в Уганда е семеен бизнес. Всеки член на семейството допринася за дохода, а това означава, че ако отглеждането на кафе се окаже невъзможно, всички тези хора няма да има с какво да се издържат.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *