Прокуратурата сваля обвиненията срещу Строс-Кан

Прокурорът не отрича сексуалния контакт, но смята, че камериерката е компрометирана.
Съдържанието на внесените в съда документи от прокуратурата не бе обявено, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Малко преди препоръката за снемане на обвиненията срещу Строс-Кан да бъде заведена, прокурорът по делото се срещна с повдигналата обвинения Нафисату Диало. По време на предварителното следствие се появиха съмнения в истинността на показанията на Диало.
Адвокатът на Диало, Кенет Томпсън, обвини прокуратурата в „отказ на правосъдие“ на неговата клиентка. „Прокурорът на Ню Йорк Сайръс Ванс отказа правосъдие на една жена, жертва на насилие“, обяви Томпсън пред журналисти. Следващото заседание по делото е насрочено за вторник.
От известно време се говореше, че прокурорите по делото обмислят дали да поискат неговото прекратяване или снемането на част от обвиненията срещу Строс-Кан, след като адвокатите на бившия директор на МВФ предоставиха информация, която постави под съмнение надеждността на Диало. Те разкриха, че тя е лъгала по време на разказите си на предполагаемото посегателство, както и, че е излъгала властите, когато е поискала убежище в САЩ. Разкрито беше още, че тя има връзки с човек от престъпните среди.
Доминик Строс-Кан е имал сексуален контакт с Нафисату Диало, най-вероятно без съгласието й, но нейните лъжи правят продължаването на делото невъзможно, поясни манхатънският прокурор Сайръс Ванс. „Взетите ДНК проби от различни петна върху горната част на униформата на камериерката съдържат сперма, отговаряща по ДНК на обвиняемия“ се казва още в становището на прокурора.
Обвинението обаче се сринало заради неколкократните лъжи на Диало, заявява прокурорът. Той обясни, че бившата камериерка е лъгала многократно следователите за своето минало и за това какво се е случило веднага след предполагаемите факти. Тя е отказвала дълго време да признае за разговора по телефона, който е провела, макар че той бил записан. В него, ден след сексуалното насилие, на което твърди, че е станала жертва, тя коментирала с приятел затворник финансовото състояние на Строс-Кан.
Миналата седмица Диало заведе гражданско дело срещу Строс-Кан.  „Уолстрийт джърнъл“ написа, че адвокатите й се опитват да договорят извънсъдебно споразумение с адвокатите на Строс-Кан. Според споразумението обвинителката щяла да се откаже от обвиненията за криминално деяние срещу бившия директор на МВФ в замяна на парично обезщетение по гражданското дело.
С оттеглянето на обвиненията в сексуално насилие, бившият директор на МВФ Доминик Строс-Кан на теория може да се завърне във френската политическа сцена, но никои в родината му не очаква това да стане, предаде АФП, цитирана от „Фокус“. Малцина, дори и сред най-пламенните почитатели на 62-годишния социалист, очакват той да поднови кампанията си за поста на Никола Саркози на президентските избори следващата година, но някои все още искат той да изиграе роля в националния дебат. Експерти и социолози предупреждават, че въпреки победата му в делото срещу него в Ню Йорк, имиджът му е незаличимо опетнен и ще е бреме за партията, която някога се стремеше да оглави.
Бившият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан може да се върне в обществения живот и отново да заеме солидна позиция във Франция, ако обвиненията за сексуален тормоз срещу него сe свалят, заяви обаче един от лидерите на френските социалисти Франсоа Оланд.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *