Прокуратурата се самосезира за българите в чужбина

Върховната касационна прокуратура се сезира от публикация в “Труд” и ще провери защо Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) отказва да предостави на Министерството на правосъдието близо 2000 преписки на кандидати, за които са издадени удостоверения за български произход. Това съобщи във вторник вечерта прокуратурата.

Според запознати сред тях има случаи на хора от Албания, Македония и Косово, които не са успели да докажат българския си произход с документи или с възходящи роднини с наши корени.

Вчера в късния следобед в “Труд” бе получено право на отговор от ДАБЧ (виж по-долу), което класифицира като клеветническа публикацията ни. Агенцията помолила главния прокурор да направи проверка на процедурите по гражданство, която вече явно е започнала и без тяхното писмо.

Тъй като от ДАБЧ твърдят, че в поисканите преписки от Министерството на правосъдието няма нито един гражданин на Косово, “Труд” попита ведомството на Зинаида Златанова дали това е така, а агенцията – на колко косовари е издала удостоверения за български произход в последните три години. В отговора си до “Труд” ДАБЧ не отрича, че е отказала да предостави преписките. Не отрича, че част от кандидат-българите не знаят езика ни и само уточнява, че с владеенето на езика не се доказва произход, без да уточняват по какви обективни критерии преценяват кандидатите.

Ето пълния текст на правото на отговор на ДАБЧ:

Във връзка с публикуваната във в-к „Труд” от 29 октомври 2013 г. уводна статия „Афера сBGпаспорти за косовари”, с продължение на стр. 5 „Крият досиета на „българи” от Косово с автор г-н Иван Димов и коментар от автора на стр. 21 от същия брой, Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ се възползва от правото на отговор, относно изложените твърдения, които според нас са клеветнически и уронват престижа на институцията. Надяваме се, че уважаваният в-к „Труд” ще публикува позицията на ДАБЧ.

В посочения материал са изложени редица неверни и преднамерено изопачени твърдения, които не отговарят на истината. Министерство на правосъдието с няколко поредни писма, първото от които е от 19.08.2013 г., изисква от ДАБЧ да бъдат предоставени архивните преписки, по които са издадени удостоверения за български произход на лица, кандидатстващи за придобиване на българско гражданство, и които са включени в протоколи на Съвета по гражданството от м. август 2013 г. Сред тях обаче няма нито един гражданин на Република Косово.

Държавната агенция за българите в чужбина издава удостоверения за български произход в съответствие със Закона за българите, живеещи извън Република България /ЗБЖИРБ/ и Закона за българското гражданство. Сред данните, посочени в ЗБЖИРБ, според които се доказва българският произход няма владеене на български език. Освен това, от публикацията не става ясно дали се има предвид владеенето на книжовната норма на българския език, или някоя от неговите диалектни форми. Що се отнася до твърдението, че в имената на т.нар. от автора косовари „нямали и нищо българско” то следва да се има предвид, че именната система на представителите на считаните за българска общност две групи население в районите на Гора и Жупа в Република Косово е изцяло албанско-мюсюлманска.

Относно подозренията на автора, че т.нар. от него косовари „са си платили, за да бъдат уредени с български паспорт” и споменаването на ДАБЧ като администрация, за която „наскоро „Дойче веле” съобщи, че цената за удостоверението за произход, издавано от ДАБЧ, е 1000 евро,” считаме за нужно да посочим следното:

– През 2013 г. в Държавната агенция за българите в чужбина бяха осъществени проверки от държавни органи, които имат и контролни функции.

На първо място, със Заповед № Р-5 от 14.01.2013 г. на министър-председателя на Република България е създадена междуведомствена работна група за цялостна проверка на процедурата по придобиване на българско гражданство. Тъй като кандидатите за придобиване на българско гражданство по чл.15, ал.1, т.1 от Закона за българското гражданство предварително удостоверяват българския си произход в ДАБЧ, Държавна агенция „Национална сигурност” извърши проверка и на процедурата по установяване и удостоверяване на български произход от Агенцията. Протоколът от проверката се намира в Министерски съвет и може да бъде изискан от там.

Освен това, със Заповед № Р-45 от 22.02. 2013 г. на министър-председателя на Република България бе извършена планова административна проверка от „Главен инспекторат” към Министерския съвет. В Доклада на инспектората до министър-председателя г-н Пламен Орешарски от 08.07.2013 г. не са констатирани никакви нарушения по отношение на цялостната дейност на ДАБЧ, както и на дейностите по удостоверяване на българския произход на чужди граждани. При необходимост, ДАБЧ може да предостави целия доклад.

Относно твърденията на автора, че „ тъй като в част от преписките може да няма такива доказателства /за български произход – б.н./ ДАБЧ е поръчала спешно на известен наш историк за изготвянето на справка, че в Косово има българско малцинство” следва да се отбележи, че ДАБЧ няма претенцията да открива нови български общности извън реално съществуващите. По отношение на споменатите групи от население в районите Гора и Жупа в Република Косово авторът може да направи справка в изследванията на редица именити български и чуждестранни учени, като проф. Васил Кънчов, проф. Любомир Милетич, проф. Йордан Иванов, проф. Атанас Иширков, проф. Густав Вайганд /Германия/, проф. Пукевил /Франция/, проф. Афанасий Селищев /Русия/ и др. Авторът би могъл да се обърне по тези въпроси и към съвременни български учени от Софийския университете „Св. Климент Охридски”, Института по български език и литература на БАН, Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН, като проф. Христо Матанов, проф. Иван Кочев, доц. д-р Веселка Тончева, доц. д-р Петко Христов и др.

В действителност ДАБЧ счита информацията в своите документални и информационни масиви за чувствителна. И тъй като тя съдържа лични данни на заявителите за издаване на удостоверения за български произход ДАБЧ се обърна за становище към Комисията за защита на личните данни относно възможността за предоставяне на информацията на други ведомства. До този момент /30.10.2013 г./ в ДАБЧ няма получено официално становище от комисията.

Държавната агенция за българите в чужбина,предвид на публикацията във в. Труд,се обърна към ГлавнияПрокурор на Република Българияда сеинициира проверкаот страна на Главна прокуратурас цел изясняване на евентуални корупционни практики в агенцията, както и на процедурата, по която ДАБЧ установява и удостоверява българския произход на кандидатитеза българско гражданство.

Вярваме, че в името на коректността и обективността, които в. Труд в продължение на десетилетия винаги е поддържал, ще публикува позицията и наДържавната агенция за българите в чужбина.

Д-р Йордан Янев

И.д. председател на ДАБЧ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *