Промени в Закона за обществени поръчки

„Отказвате да запишете в законопроекта за промени в Закона за обществените поръчки конкретни срокове за изплащане на дължимото от възложителя към изпълнителите за вече изпълнени обществени поръчки. Този отказ противоречи на европейска директива от 16 януари тази година, според която забавените плащания се отразяват на конкурентоспособността на предприятието”, заяви от парламентарната трибуна депутатът от ПГ на Коалиция за България Корнелия Нинова по време на дебатите по законопроекта.
Според Нинова, с неупоменаването на конкретни и ясни срокове, управляващото мнозинство противоречи на собствената си антикризисна програма. „Противоречите и на мнението на бизнеса, които настояват за вписване дори на едномесечни срокове”, посочи депутатът.
Министерски съвет, който е вносител на промените, предлага намаляване вида на процедурите и броя на режимите, чрез които се възлагат договорите за обществени поръчки в страната. Това се постига чрез отменяне на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки, съответно отпадане на предвидените в нея процедури. Обществените поръчки на стойностите по действащата наредба ще се възлагат чрез процедурите, регламентирани в закона, като са предвидени и известни облекчения. Предвидено е намаляване на броя и вида на приложимите образци.
Депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова подчерта, че предложеният законопроект има и добри страни. Нов момент от него е в посока на облекчаване възлагането на обществени поръчки с регламентирания нов образец – “решение за промяна”. Според вносителите, новият образец дава възможност на възложителите, в срок до 14 дни от публикуване на решение и обявление за откриване на процедурата в Регистъра на обществените поръчки, еднократно да направят промени в тях. Със законопроекта се въвежда възможност за пряко възлагане на обществени поръчки на дружества, свързани с възложителя – териториален орган на държавна власт, при изчерпателно изброени условия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *