Променят регламента при наем на ваканционен имот

Предстоят промени в Закона за защита на потребителите, с които ще се въведат в българското законодателство изискванията на европейската директива за защита на потребителите при договори за разпределено във времето ползване на собственост, дългосрочни ваканционни продукти, препродажба и замяна.
Това каза на пресконференция по повод Световния ден на потребителите министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Измененията ще въведат задължителни елементи на преддоговорна информация за клиентите, както и ще регламентират възможността клиентът да се откаже от договора в рамките на 14 дни от сключването му.
Защитата на потребителите е една от приоритетните политики в работата на МИЕТ.
Министър Трайков припомни, че през февруари беше приет от парламента Закон за потребителския кредит, който въвежда задължителни елементи към рекламата на заемите и регламентира възможността клиентът да се откаже от договора в рамките на 14 дни от сключването му. Вече е одобрен от парламента и Законът за дейностите по предоставяне на услуги, който регламентира създаването на единно звено за контакт на доставчиците на услуги с администрацията.
Общо 34 души посетиха тематичната приемна на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, посветена на правата на потребителите. Събитието бе организирано съвместно от МИЕТ и Комисията за защита на потребителите по повод 15 март – Световния ден за защита на потребителите, съобщиха от ведомството.
То бе първата от поредицата тематични приемни, които организира ведомството като част от стратегията си за прозрачна и ефективна комуникация с гражданите.
 Сигналите бяха свързани основно с работата на „Топлофикация София“ и електроразпределителните дружества. В приемната бяха получени и оплаквания за закупени некачествени стоки. На всички поставени проблеми отговаряха експерти от МИЕТ и от КЗП.
Приемната на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма работи всеки понеделник от 10 до 14 часа. В нея граждани и фирми могат да подават сигнали, които се отнасят до трите ресора от работата на ведомството – икономика, енергетика и туризъм.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *