Променят текстовете за банките в НК

Между първо и второ четене текстовете в НК, които предвиждат строги наказания за разгласяване на подвеждащи сведения за банките, ще бъдат прецизирани. Това стана ясно от коментар на лидера на ДПС Лютви Местан. Промените в НК бяха внесени от шефа на бюджетната комисия в НС Йордан Цонев, но са изготвени от БНБ. Те предвиждат наказания за „всеки, който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението”.

„Ще бъдат прецизирани текстовете. Няма абсолютно никаква идея да се ограничи свободата на словото. Законът няма за цел да въведе цензура. Законът няма каквато и да е цел на ограничи правото на информираност на българската общественост”, заяви Местан, който увери, че целта на промените са те да засегнат само деяния, които целят дестабилизиране на институции.

В понеделник Румен Гечев от БСП обясни пред „Монитор”, че иска прецизиране на текстовете. Според него в тях трябва да останат само санкциите за разпространяване на невярна информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *