Промишлените поръчки в Германия са намалели рязко

Поръчките за доставки на германска продукция на международния и на вътрешния пазар са намалели с 8 на сто през септември, в сравнение с август, съобщи Министерството на икономиката в Берлин, цитирано от АФП и БГНЕС. Това е най-резкият спад от обединението на Източна и Западна Германия през 1990 г.

Най-голямата европейска икономиката е намалила поръчките си за експорт с 11,4 процента през септември в сравнение с август. През същия период са намаляли с 4,3 процента поръчките за доставки на вътрешния пазар.

„Като цяло спадът в поръчките, започнал от декември, 2007 г., се ускорява. В резултат на това, перспективите пред индустрията остават неблагоприятни за следващите няколко месеца“, посочва икономическото министерство на страната. Износът, който осигурява половината от приходите в германската икономика, ще спадне с 2,5 процента през 2009 г., което е най-лошият икономически резултат от времето на рецесията през 1992 -1993 г., твърди Мартин Луск, икономист от Ю Би Ес.

Цифрите са още едно ясно доказателство, че германската икономика вече е в рецесия, отбелязва икономисът от „Комерцбанк“ Симон Юнкер.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *