Промишленото производство намаля с 1.3% през юни

По предварителни данни през юни 2014 г. индексът на промишленото производствонамалява с 1.3% в сравнение с май, съобщи Националният статистически институт.

Спадът в добивната промишленост е с 3%, а в преработващата – с 0.5%. В енергетиката е отчетено увеличение с 0.1%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството натютюневи изделия – с 14.9%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с 6.9%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 6.6%,производството на превозни средства, без автомобили – с 5.9%.

Ръст е регистриран при:производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 6.7%, производството наавтомобили, ремаркета и полуремаркета – с 4.1%, ремонта и инсталирането на машини и оборудванеи обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм – по 2.9%.

Спрямо юни 2013 г. статистиката отчита повишение с 0.6 на сто благодарение на преработващата промишленост, където ръстът е с 1.8%. В същото време в енергетиката е регистриран спадс 4.1%, а в добивната промишленост – с 1.4%. През май годишното увеличение беше с 4.6 на сто.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо година по-рано имапроизводството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 24.3%,производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 20.1%, производството на изделия от каучук и пластмаси – с 19.1%, производството на основниметали – със 17.1%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 12.6%.

Статистиката отчита намаление при производството на тютюневи изделия – с 25.1%, производството на напитки – с 9.9%,производството на хранителни продукти – с 5.9%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *