Промишленото производство с ръст от 2.9% през март, отчита НСИ

По предварителни данни на Националния статистически институт през март 2015 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, намалява с 0.8% в сравнение с февруари 2015 година. През март 2015г. при календарно изгладения индекс на промишленото производство е регистриран ръст от 2.9% спрямо съответния месец на 2014 година.

Месечни изменения

През март 2015 г. намаление спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост – с 2.4%, в преработващата промишленост – с 0.6%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0.2%. По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на хранителни продукти – с 11.7%, производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 10.4%, производството на мебели – с 8.4%, производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение – с 5.9%, производството на напитки и производството на основни метали – по 5.7%. Ръст е регистриран при: производството на лекарствени вещества и продукти – с 12.9%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – със 7.0%, производството на електрически съоръжения – с 4.1%.

Годишни изменения

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост – със 7.9%, и в преработващата промишленост – с 4.1%, а спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0.6%. По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на лекарствени вещества и продукти – с 21.3%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 20.7%, производството на електрически съоръжения – с 18.4%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – със 17.8%, производството на превозни средства, без автомобили – със 17.7%. Намаление е отчетено при: производството на облекло – с 14.8%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 12.8%, производството на основни метали – с 10.3%, производството на напитки – със 7.3%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *