Промяната в акциза на цигарите тръгна без дебат в парламента

Депутатите в бюджетната комисия одобриха на първо четене поправките в Закона за акцизите и данъчните складове, една от които предвижда структурата на акциза за цигарите да се промени така, че цената на по-ниския клас цигари да остане без промяна, а скъпите да станат още по-скъпи. Промяната би облагодетелствала българските производители „Булгартабак“ (с официален акционер с 5% Делян Пеевски) и „КТ интернешънъл“ („Кингс табако“).

Предложението на Министерството на финансите влезе за одобрение в Министерския съвет без предварително обществено обсъждане, което обаче не беше счетено за голям проблем от народните представители. „Предложението наистина беше вкарано без предварително обсъждане, което е някакъв пропуск. Но е добре, че на комисия имаме възможност да го обсъдим“, коментира Петър Чобанов от ДПС.

Всъщност изказвания по същество на спорното предложение на финансовото министерство почти нямаше. За сметка на това представителите на чуждестранните цигарени компании, които ще бъдат най-засегнати от промяната на структурата, тъй като те произвеждат по-скъпите цигари, призоваха депутатите да не променят приетия в края на миналата година календар. Срещу изненадващото решение на МФ се обявиха и неправителствени организации, присъстващи на обсъждането.

„Озадачаващо е, че се предлага нов календар, представят се някакви мотиви, но никъде не се споменава, че вече има приет календар, който е одобрен от всички депутати и от целия бранш“, коментира Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика. Според него данните за събираемостта на акцизите от тютюневите изделия и контрабандата показват, че приетият в края на 2014 г. календар е добър. Той е на мнение, че промяната няма да има положително влияние върху бюджетните приходи, тъй като потребителите и на по-скъпи цигари ще променят поведението си, въпреки че МФ не смята така. „Ще станем негативният пример за Европа. Защото една година по-късно променяме нещо, около което всички тогава са се обединили, без обсъждане, без дори да е започнал да действа реално този календар, за да видим до какви резултати ще доведе“, смята Ганев.

Промяна на структурата

Предложението за промяна в акциза на цигарите се появи изненадващо преди заседанието на Министерския съвет на 9 септември и не беше минало нито през обществено обсъждане, нито през съгласувателната процедура с останалите министерства. В мотивите си министърът на финансите Владислав Горанов беше посочил, че причината за промените са борбата с контрабандата и по-евтините цигари да не поскъпват драстично. Решението се взима на фона на рекордни приходи от акцизи в бюджета – около 2 млрд. лв. за 2015 г., рекордно ниски нива на нелегалната търговия около 13% в средата на тази година и невиждан от години ръст на продажбите на цигари от около 9% на годишна база.

Новият календар предвижда значително намаляване на специфичния акциз (от 101 лв. до 70 лв. на 1000 къса) и рязко покачване на пропорционалния компонент (от 23% до 42% от продажната цена). По принцип това е политика, точно обратната на останалите страни членки. В ЕС данъчните системи с ниски адвалорни ставки осигуряват по-висока предвидимост на бюджетните приходи и по-ниска степен на зависимост от решенията на производителите по отношение на цените. През последните четири години 20 държави от ЕС са намалили адвалорните си ставки, като само в четири не е имало промяна и една от тях е България. В момента, вместо да увеличи специфичния акциз, както правят останалите страни членки, България го намалява. Освен това правителството предвижда да събере 119 млн. лв. повече акцизи за периода до 2018 г., без да отчита, че при поскъпване на цигарите с 20 стотинки потребителите минават на тези продукти, които са поскъпнали най-малко, и тези очаквани приходи са изчислени при сегашните нива на потребление.

В предложените промени няма изменение на приетия в края на 2014 г. акцизен календар и твърдението, че най-евтините цигари няма да се увеличават, не е вярно. Новото предложение обаче е най-скъпите цигари да поскъпнат по-рязко и това да отвори съществена ножица между тях и най-евтините. В момента в най-ниския ценови сегмент се пушат около 40% от продадените цигари в България, останалите продажби са в средния и високия сегмент. Чуждестранните компании приемат това за самоцелна и наказателна акция спрямо техните продукти и за своеобразна държавна помощ за българските производители.

„Разочаровани сме от предложените от Министерството на финансите и одобрени от Министерския съвет неочаквани и резки изменения в съществуващия балансиран акцизен график за цигарите. Тази стъпка противоречи на заявения ангажимент на правителството да осигури стабилност и предсказуемост на фискалната среда. Жалко е, че сме свидетели на това как България се отдалечава от най-добрите практики на ЕС във време, когато за страната е от ключово значение да се гарантира устойчивостта и сигурността на бизнес средата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *