Пропан – бутанът достига рекордно високи цени

 
Позицията на новоизлюпеното министърче  следва някакви негови „пазарни“ правила, но търговците очевидно правят сметките си по друг начин и изобщо не им пука за логиката на Добрев. Увеличението е с над 5% и цената достигна един 1,35 лева до 1,36 за литър, информира БТВ. Търговците, веригите и дистрибуторите отказват коментар по темата.
Само преди около половин година цените на пропан-бутана бяха с близо 30 стотинки по-ниски, отколкото сега. Шофьорите нямат логично обяснение откъде идва поскъпването, след като е известно, че това е отпаден продукт от рафинериите и не се влияе пряко от цените на петрола.
Икономическата логика/доколкото има такава/ на ресорния министър обаче казва, че трябва да очакваме поевтиняване на горивата през следващите месеци, макар и минимално.
„Моята прогноза е, че повишенията бяха сезонни, освен че в международен план се покачи цената на долара и цената на петрола. Според мен през септември и октомври ще има поевтиняване на горивата. Не мисля, че можем да очакваме някакво съществено поевтиняване, но ще има леко“, и безотговорно заяви Делян Добрев.
Според министъра цена от 3 лева за литър бензин няма да бъде достигната. Въпреки това вече вървят слухове, че точно преди четирите почивни дни в края на тази седмица ще има ново увеличение на горивата.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *