Протеже на Симеон Дянков в остър конфликт на интереси

На 21 май миналата година, в навечерието на парламентарните избори, Народното събрание избира нов състав на Комисията за финансов надзор (решението е обнародвано в брой 40 на Държавен вестник от 29 май 2009 г.). Със същото решение като заместник-председател на Комисията е освободена Димана Ранкова.

Шест месеца по-късно – на 12 ноември, тя е вписана като член на Управителния съвет на Българска банка за развитие.

Според публичния регистър на сайта на Комисията за финансов надзор (www.fsc.bg ) Българска банка за развитие АД е инвестиционен посредник. Това произтича от Разпореждане на Надзорния орган №4 от 8 януари 2002 година.

Законът за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси (ЗПРКИ) е категоричен – лице, което е заемало публична длъжност (каквато е длъжността член на Комисията за финансов надзор)няма право в продължение на 1 година от освобождаването му да сключва договори за изпълнение на ръководни функции или да бъде избрано за член на управителния орган на търговско дружество, по отношение на което в последната година от изпълнението на правомощията или задълженията си по служба е упражнявало действия по регулиране и контрол.

Санкциите за нарушаване на разпоредбите на закона са от 10 000 до 15 000 лева глоба на нарушилия ЗПРКИ. А възнаграждението, получено в периода, в който конфликтът на интереси е бил укрит се отнема в полза на държавата.

Възниква основателно и въпросът – доколко легитимни са решенията на Управителния съвет на Българска банка за развитие за времето от избирането на Димана Ранкова за член на УС на банката?!

Според официално публикуваната информация за Димана Ранкова в сайта на Комисията за финансов надзор, тя е родена е на 13 април 1970 г.. Завършила е СУ Св. Кл. Охридски – специалност Право. От 12 март 2003 г. до 21 май 2009 година е зам.-председател на Комисията за финансов надзор – управление Надзор на инвестиционната дейност. През 1995 – 1996 г. работи като стажант-съдия при Софийския окръжен съд и стажант в адвокатска кантора. От 1996 до 2001 г. се труди в Комисията по ценните книжа и фондовите борси като главен експерт в отдел Правен, а впоследствие – като главен експерт и началник-отдел Нормативна уредба на Държавната комисия по ценните книжа. От 11 май 2001 г. до 12 март 2003 г. е член на Държавната комисия по ценните книжа.

Както се вижда, тя има ранна, продължителна и успешна кариера в държавната администрация още от 25-годишна, независимо от смяната на властите и последвалите ги сътресения в публичната администрация.

Според източници от финансовите среди Димана Ранкова своевременно се е интегрирала в средите на герберите. Предложението за нейното назначаване в Управителния съвет на държавната банка идва от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Той се смята за приближен на банкерката Цветелина Бориславова и откритие на бизнесмена Иво Прокопиев.

Първият случай на остър конфликт на интереси, посочен от БСП в началото на мандата на кабинета Борисов беше с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, бивш прокурист в австрийското електроразпределително дружество EVN. Трайчо Трайков също е от кръга Бориславова-Дянков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *