Протестираха срещу продажбата на дървесина на борсата

Дървопропреработвателите са убедени, че продажбата на дървесина на стоковата борса е „нечестна игра и убийство на малките и средните фирми от бранша“.  Много от фирмите, които доскоро купуваха дървен материал директно от горските стопанства, не са имали възможност да участват в борсовата търговия миналия петък и ще са принудени да купят нужната им дървесина от онези фирми, които все пак са успели да играят на борсата, твърдят протестиращитр. Те са убедени, че от новите правила на търговия губи и държавата, защото крайната цена, която е достигнала дървесината на борсата, е била по-ниска от цената, на която продават горските стопанства.
„Министър Найденов иска да продаде гората на България на определени негови фирми и те да препродават дървесината на останалите хиляди фирми. Ние сме 3000 фирми, които се занимават с преработка на дървесина и това е поминъкът на хората в селските и планинските райони. Той иска да подари нашия поминък на негови приятели чрез Софийската стокова борса“, коментира Димитър Джоков от инициативния комитет, организиращ протеста.
От БСП също призоваха да бъде спряна схемата за продажба на дървесина през Софийската стокова борса, информира БТА. Меглена Плугчиева предупреди, че на проведената на борсата сесия дървесината се е купувала за 46-50 лева на кубичен метър, а след това е препродадена на крайния потребител за 120-150 лева. Тя обяви, че се готви нова сесия и се подготвят около 6 хиляди кубически метра дървесина за продажба, като се очаква над 100 000 малки предприятия да се включат и да участват.
„Няма да спрем търговията с дървесина на Стоковата борса“, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на среща с представители на дървопреработвателния бранш, които не подкрепят протеста. Протестиращите също бяха поканени, но отказаха да присъстват, съобщават от МЗХ. Решението е 50% от дървесината да се предлага на борсата, останалите 50% – чрез търгове.
На първата сесия на Софийската стокова борса са реализирани са 158 000 кубически метра дървесина. Допреди 150 000 кубика щяха да се реализират в рамките на 150 или 200 търга, уточни Найденов. Приходът за Държавните горски предприятия е над 10 млн. лева. Достигната е цена от 70 лева за технологична дървесина, като при предишните търгове максималната е била 55 – 60 лева. Едрата иглолистна дървесина е изтъргувана за 130 лева, а на търговете тя е била едва 100 – 110 лева. „За мен като принципал и за горските предприятия като търговски дружества, е важно да има приходи, които са и дивиденти за държавата”, каза Найденов.
Няма да отпадне преференцията от 33% за добива на дървесина за местните фирми, стана още ясно по време на срещата. Предложение за отпадане на тези преференции бе дадено от представители на сдружения на малките и средни дърводобивни и дървопреработвателни фирми по време на срещата на Найденов със сектора през миналата седмица. Днес представителите на някои от фирмите заявиха, че не са съгласни с предложението на колегите си за отпадане на този гарантиран процент от добива на дървесина, тъй като те трябва да подсигурят бизнеса си и да разчитат на суровина.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *