Протестиращи замериха сградата на ВСС с жълти стотинки

„Общото между всички институции в България е само една дума – корупция. Те продадоха българския народ за жълти стотинки, затова тази вечер ние ще си ги закупим обратно”, заявиха активистите, цитирани от БГНЕС.
Те се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет в подкрепа на Чавдар Янев, който от близо седмица е обявил гладна стачка против несправедливостта в съдебната система.  Протестиращите приведоха думите си в действие, като обсипаха входа на сградата с жълти стотинки.
Самият Чавдар Янев заяви, че се чувства добре, въпреки липсата на храна и суровото време, от което го защитава единствено палатката, която е опънал пред ВСС.  Той разкри, че към протеста му от събота ще се присъедини една гражданка, която обаче ще стои пред сградата само през деня.
Янев бе категоричен, че няма да прекрати гладната стачка преди исканията му да бъдат чути, колкото и дълго време да отнеме това.
Повод за недоволството на гражданина е делото, което той близо 12 години е водил срещу „Топлофикация София“.
„Стотинките са, за да купим тази институция, защото смятаме, че за толкова са продали българския народ”, обясни един от подкрепящите Чавдар Янев граждани.  „Законите, които в момента се гласуват вътре са против гражданите и техните права. Редно е да им покажем, че им ги връщаме и да започнат да съдят така, че гражданите да са доволни“, допълни той.
Протестиращият запита още как е възможно 90% от делата, които са заведени срещу „Топлофикация”, да се печелят от топлинното дружество.
Той отправи и въпрос към премиера Бойко Борисов: „В коя европейска държава ти не може да се откажеш от услуга, от която ти не си доволен?“.
Активистът определи Янев като прецедент от гледна точка на това, че е спечелил делото си срещу „Топлофикация“.
Чавдар Янев и съпругата му Латинка Георгиева успяват да осъдят „Топлофикация София“, като това им отнема 11 години, 10 месеца и 5 дни.
На първото събитие в подкрепа на Чавдар Янев, гражданите запалиха свещи пред главния вход на ВСС и облепиха сградата с надписи „Гнило“, „Мафия“, „Корупция“, „Геноцид“. Дори сградата беше символично затворена с две напречни ленти, на които пишеше „Не работи поради некомпетентност и корупция!“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *