Протестите в Гърция продължават, след като парламентът одобри закона за строги икономии

Пристанищните работници обявиха от днес нова 48-часова стачка, което означава, че до неделя корабите ще останат по пристанищата, където цари хаос.
По данни на синдикатите по време на вчерашния втори ден от общата стачка в Гърция са участвали около 150 000 протестиращи в цялата страна.
В Атина демонстрациите преминаха при ожесточени стълкновения между полицията и маскирани младежи, протестирали срещу новите мерки за икономии. Един е починал от инфаркт, десетки са ранени и арестувани при инцидентите.
Синдикатите заявяват, че борбата ще продължи и че тя ще се води от момента, в който започне прилагането на жестоките бюджетни съкращения, предвиждащи орязване на заплати и пенсии с още 20 на сто, 30 000 държавни служители ще получат до 60 на сто от заплатите си до една година, след което ще бъдат уволнени. Въвежда се единна схема за заплати в държавния сектор и се замразяват колективните трудови договори.
При поименното гласуване снощи законопроектът е бил подкрепен от 154 от участвалите 298 от общо 300 депутати, представени в парламента, посочва БТА.. Проектът е бил отхвърлен от 144 представители. Срещу спорния чл. 37 от законопроекта, предвиждащ замразяване на колективните трудови договори, е гласувала депутатката от управляващата партия ПАСОК Лука Кацели, която след това с писмо на премиера Георгиос Папандреу е била отстранена от парламентарната група на социалистите.  Преди гласуването на законопроекта финансовият министър Евангелос Венизделос е представил някои корекции в него.
Международният валутен фонд оповести, че следи отблизо и с тревога събитията в Атина. Представител на фонда каза пред гръцката телевизия Мега, че това е труден момент за гърците, но подчерта необходимостта от прилагане на реформите и че тежестта от тях трябва да бъде поета от обществото, за да може Гърция да се справи с кризата.
В писмо до шефа на фонда гръцкият финансов министър уверява Кристин Лагард, че правителството в Атина ще приложи с ускорени темпове набелязаните структурни реформи, за да няма недоразумения с кредиторите. Той обещава също, че правителството да ускори продажбата на държавни активи.
Премиерът Папандреу заяви, че стратегическото решение на неговия кабинет е Гърция да остане в еврозоната, като подчерта, че неговият кабинет е склонен да обсъди с международните кредитори по-голямо от 21 на сто „подстригване“ на гръцкия дълг, което бе договорено на срещата на лидерите от еврозоната през юли в Брюксел.
В доклад кредиторите от т. нар. тройка – ЕС, ЕЦБ и МВФ, окачествяват като изключително тревожна динамиката на гръцкия дълг, но въпреки това предлагат на Гърция да бъде отпуснат поредния шести транш от 8 млрд. евро в рамките на спасителния пакет на стойност 110 млрд. евро.“Тройката“ е констатирала, че Гърция не постига целите за намаляване на дълга, като предупреждава за необходимостта от преразглеждане надолу на прогнозите за ръста на БВП. Авторите на доклада окачествяват също като „недостатъчни“ темповете, с които се извършват реформите в Гърция.
Очаква се докладът да бъде представен днес на извънредното заседание на министрите на финансите от еврозоната.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *