Протестите не са насочени срещу българската икономика

Димитрис Диамантидис, журналист от вестник „Катимерини“
Специално за в. „Класа“

Проблемът с блокадите на гръцките фермери не е въпрос, който е между двете страни – България и Гърция. Това е проблем между гръцките фермери и гръцкото правителство. Гръцките фермери от много години имат специфичен начин на протест, който включва затваряне на пътища, затваряне на границите и създаване на хаос в продължение на дни в сферата на икономиката, в сферата на транспорта. Това се случи отново. Подобни неща вървят вече в продължение на 12-13 години.
Проблемите в момента обаче са много по-сериозни, отколкото преди. Гръцката икономика изпитва сериозни затруднения, изправена е пред проблеми, които са трудни за разрешаване. Фермерските протести в момента създават много сериозни затруднения за гръцката страна в чужбина. Те създават на Гърция имидж на държава с много проблеми – проблеми извън икономическите, проблеми, които са вътре в обществото. Проблемите, които са вътре в обществото, оказват обаче огромен и ясно изразен ефект върху икономиката. По отношение на българския проблем във връзка с тези действия на гръцките фермери трябва да кажа, че България има право, разбира се. България обаче трябва да има предвид, че Гърция винаги е била неин много добър партньор и съюзник, както и голям инвеститор в страната. Затова трябва да сте сигурни, че Гърция няма никакво намерение да нанася щети на българската икономика. Точно обратното, Гърция има добрата воля да направи всичко възможно за разрастването на българската икономика. Трябва да знаете обаче, че гръцкото правителство не може да изпрати полиция на границата и да приложи насилие за вдигане на блокадата на фермерите. Това е нещо, което гръцкото правителство никога не е правило в миналото и според мен подобно нещо никога няма да се случи.

Загубите за гръцката икономика може да достигнат до 500 млн. евро

Правят се много изчисления какви са точно размерите на загубите, които гръцката страна търпи от началото на тези блокади. Според мен обаче повечето от изчисленията са доста завишени. Мога да кажа, че за цялата гръцка икономика общата стойност на загубите може да достигне около 500 милиона евро, но не повече от тази сума. Големите износители твърдят, че вече са изгубили около 200 милиона евро. В Атина и Солун има две големи камари, които са направили проучвания на загубите за икономиката. Смятам, че тази сума е по-близка до реалността, тъй като много от изчисленията, които са правени досега, според мен са нереалистични.

Някои от исканията ще бъдат удовлетворени

Моето мнение е, че кризата скоро ще приключи. Фермерите не могат да останат на блокадите твърде дълго. Метеорологичните условия са тежки – студено е, има сняг. Целта на фермерите определено не е да останат дълго на блокадите. Те искат да постигнат поставените от тях цели. И ще постигнат някои от тях, не всичко, което искат, но една част от исканията им ще бъдат изпълнени. Според мен следващата седмица ще имаме определени резултати. Кризата няма да бъде разрешена изведнъж, но постепенно блокадите ще бъдат вдигнати. Постепенно фермерите ще се приберат.
Те ще получат част от парите, които искат. Ще им бъдат отпуснати средства, които ще ги компенсират за загубата на продукти, както и да могат да започнат новия сезон. Не мога да кажа точно какви резултати ще постигнат, това никой не знае, но е ясно, че ще постигнат част от целите си. Всъщност това искат те – фермерите поставят десет свои искания например, но искат да постигнат пет от тях. Правителството обяви, че няма повече средства за фермерите и това е вярно. Гръцките власти обаче могат да предоставят пари от Европейския съюз и те ще дадат тези средства по-скоро. Освен това очаквам да върнат определено количество пари от данъците за горивото, което фермерите са използвали за своята продукция. Вероятно правителството може да даде пари по-скоро, отколкото фермерите са очаквали, и това според мен ще донесе известно удовлетворение на стачкуващите.
Възможен е и сценарият, при който гръцкото правителство ще трябва да връща фермерски субсидии от 2008 и 2009 г. Според мен това показва отговорната политика на предишното правителство. Възможно е да се наложи да връщаме тези пари, както и допълнително пари за глоби. Не мисля обаче, че ще се наложи фермерите да плащат тези пари. Тези средства ще дойдат от данъците, които плащат хората. Няма справедливост, разбира се, при данъците. Ако има глоба, гръцките граждани трябва да я платят. Фермерите обаче, които са получили субсидиите, няма да плащат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *