Противоречиви икономически данни от Великобритания

Данните от тази сутрин, часове преди изявлението на централната банка на Великобритания, имаха противоречив характер.

Данните за търговския баланс на страната и за индустриалното производство бяха по-ниски от очакванията, докато тези за промишленото производство отчетоха по-висок ръст от прогнозирания.

Търговският дефицит на Острова се е увеличил на 7,1 млрд. паунда за март. През февруари вносът надвишаваше износа със 7,0 млрд. паунда. Прогнозата на експертите бе дефицитът да намалее до 6,7 млрд. паунда.

Индустриалното производство също отчете лек спад за март. Според Националния статистически офис в Лондон, производството на индустриални стоки се е увеличило с 0,3 на сто при очаквания на пазарните анализатори за ръст от 0,4 на сто. През февруари индустриалното производство намаля с 0,3 на сто.

Промишленото производство обаче отчете ръст с 0,6 на сто. Цифрата надвиши очакванията за увеличение с половин процент, а производството на промишлени стоки през февруари бе ревизирано надолу до спад от 0,7 на сто.

Новините излизат малко преди Английската централна банка да вземе решение за лихвените проценти, което трябва да излезе в 2 часа българско време. Според повечето експерти, Бордът на директорите на банката ще увеличи цените на заемите в Обединеното кралство на 5,50 на сто от досегашното им ниво от 5,25 на сто.

Паундът поевтиня леко след излизането на новините и към момента се разменя за 1,99 долара, като минути по-рано бе с 50 пипса по-високо на 1,9950 долара за стерлинг.

Към момента едно евро се разменя за 0,68 паунда. Кросът на кабела с японската валута е на ниво от 239,43 йени за паунд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *