Проучване: Българите плащат едни от най-ниските данъци върху доходите си

Изследването на консултантската компания „Кей Пи Ем Джи“ е направено в 87 страни и анализира промените в данъчната политика през последните шест години

11.12.2008

Българите плащат едни от най-ниските данъци върху доходите си. Това показва проучване на консултантската компания „Кей Пи Ем Джи“ в областта на личното подоходно облагане, което в световен мащаб отчита тенденция за намаляване на данъчните ставки при облагане на доходите на физическите лица.

Изследването е направено в 87 страни и анализира промените в данъчната политика през последните шест години. Трийсет и три от държавите показват намаляване в персоналния данък, а едва седем от тях са увеличили ставката на данъка, дължим от физическите лица.

Въвеждането на плоския данък у нас през 2008 г. поставя страната ни на второ място в класацията за най-голямо намаление на данъчната тежест за физическите лица.

Плоският данък за българите е най-нисък сред страните-членки на ЕС и един от най-ниските в света.

Проучването отчита най-голям е спад в Чехия, където прогресивната скала с най-висок праг – 32 на сто, е заменена с плосък данък 15% . Второто най-съществено намаляване на персоналния подоходен данък се отчита в България.

У нас въвеждането на плоския данък 10 на сто значително намали данъчната тежест за лицата със средни и по-високи доходи. Ефектите от намаляването частично се компенсират от въвеждането на по-висок максимален осигурителен доход, както и от увеличението на осигурителната тежест за сметка за лицата.

Въпреки това България заема челно място сред страните, където може да се реализира един от най-високите нетни доходи (при годишна база от 100 000 американски долара), отстъпвайки единствено на някои страни-членки на ОПЕК (Кувейт, Саудитска Арабия, Катар, т. нар. „страни данъчен рай“) и на Хонконг, показва проучването.

Промените в данъчната политика на България най-вече в областта на личното подоходно облагане изглеждат доста радикални в сравнение с плавното намаление, отбелязано на глобално ниво, показват данни от проучването.

Те обаче са в синхрон от гледната точка на източноевропейските държави-членки на ЕС, където въвеждането на по-нисък плосък данък е по-широко разпространена практика.

Естония например намалява данъчната си ставка от 26% през 2003 на 21% плосък данък през 2008 г., а Словакия понижава данъка си от 38% на 19% (отново плосък данък).

През 2007 г. в Литва ставката бе намалена с 6 пункта на 27%, а от 2008 г. е въведен и плосък данък в размер на 24%. Румъния отбелязва доста радикално намаление – от 40 на сто на 16 на сто.

От 2008 г. Чехия също въвежда плосък данък в размер на 15%.

С намаляването на ставките източноевропейските държави-членки целят, от една страна, да увеличат събираемостта на данъците, като стимулират данъкоплатците да декларират реално генерираните доходи, а от друга – да повлияят положително на затихващия бум на инвестициите в региона, се посочва в проучването.

Според данните в изследването през последните шест години най-високите ставки при данъка върху доходите на физическите лица намаляват средно с 2,5 на сто – от 31,3 на сто през 2003 г. до 28,8 на сто през 2008 г.

Най-високи остават ставките в Европа, а най-ниски – в Латинска Америка. Средно европейският данъкоплатец продължава да плаща най-висок данък – в размер на 36,4%.

Сравнението по държави показва, че най-високи подоходни данъци в света се плащат от жителите на Дания (59% за последните шест години), следвани от данъкоплатците в Швеция, където данъчна ставка се е понижила от 57 на 55% 2008 г.

На трето място са холандците, които са плащали 52% през целия шестгодишен период.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *