Проф. Андрей Захариев: Икономиката се нуждае от спешни мерки заради дефицита към септември

Отчетеният дефицит по консолидираната фискална програма (КФП) към края на септември е знак, че икономиката се нуждае от спешни мерки. Това каза пред ''Фокус'' проф. Андрей Захариев, преподавател по икономически науки.

Припомняме, че в последния ден на октомври финансовото министерство оповести, че дефицитът към края на септември е в размер на 1 483,2 млн. лв. при планиран за годината – 1 472,3 млн. лева. За сравнение дефицитът към деветмесечието на предходната година е в размер на 361,5 млн. лв.

Според проф. Захариев данните показват „тревожна тенденция“. Той изчислява, че преобладаващата част, около 60% от този дефицит, се дължи на разходи по европейски програми.

„На практика, в момента мостово се финансират всички наши одобрени проекти по оперативните програми“, каза той и припомни, че временно са спрени плащанията по програма „Околна среда“ и две оси на „Регионално развитие“.

„В същото време има обществени поръчки със срокове, които се реализират, както и разкопани улици в не една и две български общини'', обясни професорът.

Той припомни, че има и значително изоставане в планираното за приходната част заради събираемостта на данъците.

''Само при ДДС изоставането е с над 700 млн. лв. за деветмесечието, а при акцизите е с около 300 млн. лева. Паралелно обаче разходите в Бюджет 2014 вървят в законово определения темп. Тук именно е проблемът, че докато разходите са строго разчетени, то в приходите има не само изоставане, но и на моменти чакани приходи не постъпват“, коментира икономистът.

Според него наличните във фискалния резерв 8,8 млрд. лв. са добра новина.Преподавателят допълни, че като цяло българската икономика се нуждае от спешни мерки, включително и актуализация на бюджета за 2014 година.

По повод дебата очакването дефицитът да надхвърли 3% от БВП икономистът коментира, че това се случва в десетина държави от ЕС, а рекордьори са Словения – 14,7 %, Гърция – 12,7% и Ирландия – 7,2%. Тези държави обаче имат такъв дефицит и за предходните три години, а България сега за първипътще се включи към тази група.Резултатът за страната ни е отлагане поне с две години на заявката за приемане на еврото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *