Проф. Бобев: Няма пари само за нелечимо болни деца без шанс

Сметната палата не разбира от здравеопазване, затова да не се бърка в работата на Фонда за лечение на деца в чужбина, каза проф. Драган Бобев, член на Обществения съвет към Фонда по телевизия PRO.BG.
Думите на професора са по повод оповестените преди два дни резултати от одита на Сметната палата във фонда, според които 40% от средствата, отпуснати от държавата през последните 4 години за лечение на деца в чужбина, не са изразходвани. 25 милиона лева не са били усвоени от фонда от 2005 г. досега, стана ясно от резултатите на одита. Вчера председателят на фонда д-р Николай Добрев подаде оставка.
По думите на проф. Бобев решението за освобождаването на д-р Николай Добрев от директорския пост на Фонда няма да се отрази по никакъв начин в работата на центъра.
Фондът работи добре, но е нужно да се облекчи процедурата по одобряването на молбите за изпращане на деца за лечение в чужбина, за да може да взима бързи решения самостоятелно и веднага, смята Бобев, цитиран от БГНЕС. Той бе категоричен, че всички деца, които са отговаряли на изискванията, са получили разрешение за лечение в чужбина.
„Досега никакъв отказ не сме издавали при разрешение от страна на Комисията за лечение на деца в чужбина”, допълни професорът.
Той уточни, че забавянето по придвижването на документацията не е решаващо за изхода на заболяването.
„Отказите наистина са малко: само когато лекарите установят, че изходът наистина е неизбежен. В обществения съвет постъпват молби на нелечими деца или труднолечими. Съчувствам на страданието на близките на децата, но лечението в чужбина невинаги е ефикасно. Защото и до днес болестите се делят на лечими и нелечими”, обясни проф. Драган Бобев, който лекува в Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *