Проф. Кръстьо Петков: Банките се превръщат в казина

София /КРОСС/ Банките в България не спазват основни правила, което са длъжни да правят според европейски документи. Банките се превръщат в казина – не знаеш какво ще се случи с парите ти. Те самоволно вдигат лихвени проценти по кредити, без да уведомяват клиентите си. Разликите е от три до пет пъти между лихвите, които има в Европа и лихвите в България. Това заяви проф. Кръстьо Петков в предаването „Неделя 150″ на БНР.
Историята има двегодишна давност и засяга два елемента от кредитната политика на българските банки. Първият е повишаването на лихвените кредити на нива, които няма в Европа, и вторият – правото на банките, което те правят отдавна – да си повишават сами лихвените проценти без уведомяване на клиентите, каза проф. Кръстьо Петков.
„С приемането на законодателни промени на практика узакониха банките да правят каквото си искат с процентите по лихвите. Става въпрос за това дали начинът, по който банките се държат, е според закона на пазара и дали по този начин не се нарушават правата на гражданите“, допълни той. По думите му банката – майка казва, че тази политика е въпрос на местна юрисдикция.
Проф. Петков каза, че действията на банките са в противоречие на европейската директива № 48. Той съобщи, че по последни данни в българските банки има нови депозити в размер на 37 млрд. лв. Същевременно банките са раздали значително много по-малко кредити, т.е. те са печеливши.
БНБ и г-н Искров не реагират на сигналите, които идват от Италия, Гърция и други страни и продължават да твърдят, че банковата ни система е стабилна, каза още Петков. По думите му има предупреждение от страна на Световната банка към БНБ, в което се посочват рискови стани, сред които сме и ние. Той каза още, че след като БНБ мълчи, време е българското правителство да се заеме с този въпрос. Кръстьо Петков посочи още, че е необходимо да се направят корекции в Закона за БНБ, и то по отношение на финансовия надзор.
„Може ли да се съди банка?“ – този въпрос си задават много хора. Юристите, с които работим, ни съветват да се засили броят на индивидуалните искове към банките и да се правят и колективни, защото те не спазват принципите на равнопоставеност. Това може да отнеме време, но при всички случаи ще има спечелени дела“, коментира още проф. Кръстьо Петков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *