Проф. Христина Вучева: Актуализация на бюджета – своевременно и по-рано

© Снимка:БГНЕС
Министърът на финансите Симеон Дянков показва как ще изглежда Бюджет 2010

Смисълътна актуализацията на бюджета е да се направи своевременно и по-рано, например когато предишните управляващиразбраха, че прогнозата им е нереална. Така проф.Христина Вучева, ексминистър на финансите ипреподавателкоментира тезата на председателяна парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, че може да се наложи актуализация на тазгодишния бюджет. В обстановката, в която се намира страната ни и разнопосочните прогнози на международнитеанализатори е по-добре да има по-консервативен подход ипо-реалистична оценка на приходите в бюджет 2010.Това обясни в предаването „Нещо повече“ проф. Вучева. Според нея,няма нищо страшно, ако се реализират повече приходи иби било по-неприятно, ако сега приходите в бюджета се завишат, без да се реализират.
Георги Чернев, председател на Софийската търговско-промишлена палата каза за „Хоризонт“, че не бинарекъл бюджет 2010 чак толкова кризисен, защото спрямо миналата година е почти същият, нобез излишъците. Единствените ощетени според Чернев са всектора на отбраната.
Идеята да се намалиосигурителната тежест, за да има повече пари в бизнеса като антикризисна мярка не се случи във вида, който искаше бизнесът, изтъкна Георги Чернев.Под натиска на общественото мнение според него не е билвдигнат акциза, който е трябвало „да запълни тази дупка,сега тя стои отворена и сереже, където може“. По-големият въпрос по думите наЧернев екак администрациятащесъбере приходите. Замисленатасериозна реформав данъчната администрацияспоред много експерти ще влоши събираемостта, подчерта Чернев.Сериозен проблем е и че1.5 млрд. лв. стоят блокирани в еврофондове, които трябва да се дадат на бизнеса, отбеляза още Георги Чернев.
Новата оценка на рейтинговата агенция „Стандарт енд пуърс“ за Българияне енито награда, нито постижение, а просто отчитане на фактите – каза в „Нещо повече“ финансистът Емил Хърсев. Работата на тези агенции е като „директор на водопад“, но поради липсата на по-добър измерител, рейтинговият индикатор продължава да се използва. Перспективите преди икономиката са кризисни и депресивни, с тенденция за покачване през идните три-четири години, отбеляза финансистът. Отдавна закъсняваме за еврозоната и причината не е в България, каза още Хърсев. Според европейски финансисти страната нине отговаря на формалните критерии, но е твърде възможно още тази година да се окаже, че отговаряме на маастрихтските критерии и да влезем отново в потенциален диалог със страните от еврозоната, емнението на финансиста Емил Хърсев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *