Процедурен гаф в ОЛАФ заплашва разкриването на стотици случаи на измама

Неумението на ОЛАФ да следва точната законова процедура за номинация на нов директор може да компрометира резултатите от всички разследвания на агенцията под ръководството на новия й началник, предаде EUobserver.

След смъртта на досегашния директор на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер неговият заместник Никола Илет беше повишен от ЕК докато бъде избран постоянен директор на агенцията. Това се направи с цел да не бъде спирана работата на ОЛАФ по текущи разследвания.
Вътрешното решение, обаче, може да се окаже бомба със закъснител. Причината – назначението на Илет противоречи на процедурата по назначение на директор на ОЛАФ. Това трябва да стане със официалното съгласие както на ЕП, така и на Съвета на министрите – нещо, което не е изпълнено. Грешката може да доведе дотам, че всеки случай и оценка на ОЛАФ по даден проблем, разглеждан и направен под ръководството на Илет, могат да бъдат оспорвани пред Европейския съд на база незаконно управление на заместника на Брюнер.
От 1999 година ОЛАФ разследва над 3000 случая на възможна финансова измама. Според доклад на агенцията поток от 783 млн. евро в ЕС през 2008 година е засегнат от финансови нередности.
 
 

econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *