ПРСР дава европейски пари за строежа на жилища на деца без родителска грижа

Финансирането е от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони по мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г.
Средствата са предвидени за изграждането на защитени жилища, центрове за настаняване от семеен тип, дневни центрове и центрове за социална интеграция и рехабилитация като част от системата за грижа за децата, лишени от родители с грижа в семейна или близка до нея среда.
Днес зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова откри информационен семинар за допустимите за подпомагане общини за изпълнението на Националната стратегия. Тя коментира: „Идеята е не просто да се задели тази сума, а наистина да се построят тези жилища и да се даде на нашите деца правото за живот в семейната среда и достъпът им до качествена грижа според индивидуалните им потребности“.
Зам.-министър Боянова добави, че ще наблюдава целия процес по изпълнението и няма да допусне нито един проект да остане незавършен. Според нея това е един от малкото примери за пълна междуинституционална координация.
Семинарът е организиран от МЗХ, съвместно с Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). В него са взели участие и представители на деветнадесетте общини, допустими за кандидатстване по мярка 321 на ПРСР.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *